Hlavní obsah

Herečka Barbora Hrzánová: Felliniho Silnice pro mě byla zjevením

Právo, Radmila Hrdinová

K divadelním adaptacím filmových scénářů, které se v posledních desetiletích hojně hrají na domácích scénách, přibude ode dneška v pražském Divadle Kalich Felliniho Silnice. Pro Barboru Hrzánovou a Radka Holuba v rolích Gelsominy a Zampana ji pro jeviště přepsaly režisérka Lída Engelová a dramaturgyně Johana Kudláčková. A to právě na popud Barbory Hrzánové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bára Hrzánová tvrdí, že je pro ni zásadní přímý kontakt s divákem.

Článek

Kdy jste viděla Silnici poprvé a jak vám vstoupil do života Federico Fellini?

Na Felliniho Silnici mě, ještě za bolševika, poslala má maminka. Byl to její milovaný film. Šly jsme tenkrát s mou kamarádkou Leonou do klubového kina Amfora, tuším v Praze 4. Mohlo nám být šestnáct sedmnáct let. Řádně klubově oblečené nezávislé intelektuálky. Odcházely jsme uplakané od hlavy až před kotníčky. Ten film byl pro mě zjevením a zjevením zůstává dodnes.

Svět komediantů a klaunů má k vašemu herectví blízko. Je to prostředí, které jste ve své herecké zkušenosti chtěla okusit?

Vyrostla jsem v herečáku Jihočeského divadla v Českých Budějicích. Místo do školky jsem chodila do divadla na zkoušky, s babičkou a dědou, jezdila jsem na zájezdy. Cirkusáci, herci, kolotočáři, muzikanti, sportovci, holky z ulice, to je jedna velká rodina. Když do Budějic přijela rodina Třísků s kolotoči a střelnicí, já mohla frajersky naskakovat na kolotoč, držet se tyče a vybírat lístky.

Foto: Richard Kocourek

Barbora Hrzánová a Radek Holub jsou protagonisté inscenace Felliniho Silnice.

Když jsme začali uvažovat o divadelní adaptaci Silnice, režisérka Lída Engelová o mně a o Radkovi řekla, že máme cirkusáckou duši. Tak jsme uvěřili, že můžeme být Gelsomina a Zampanó, když tomu věří i ona.

Jak se vám líbila v roli Gelsominy herečka Giulietta Masina?

Giulietta Masina je od těch šestnácti let mou srdeční herečkou milovanou. Škoda že jsem ji nepoznala, třeba jen nosit jí na plac kafe a zapalovat cigaretky by pro mě byla čest.

Foto: Richard Kocourek

Barbora Hrzánová si v inscenaci Silnice zahraje i na trubku.

V čem je divadelní adaptace Silnice jiná než film?

Lída Engelová s Johanou Kudláčkovou originální scénář vykostily na dřeň, na samou podstatu. A to situačně i textově. Vyjadřujeme se většinou v holých větách. Paní režisérka nás vlídně donutila používat slova, jen když je to nezbytně nutné. Přímý kontakt s divákem je pro mě zásadní. Proto hraju raději v divadlech po celé republice, než točím filmy. Ostatně Fellini už mi stejně odešel.

Těší vás, že si dvojici se Zampanem zahrajete s Radkem Holubem a v režii Lídy Engelové?

S Radkem na jevišti i v životě je mi dobře. Jsem v bezpečí. Kromě toho, že je výborným hercem, je i úžasným hereckým partnerem. A tato kombinace je vzácná. Lída Engelová, to je v prvé řadě oboustranná důvěra, bezpečí. Ona je dáma, která čtyřiadvacet hodin denně pracuje pro herce, nikoli pro sebe. S veškerou svou noblesou, vzděláním, erudicí, citem, fantazií a empatií.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám