Hlavní obsah

Hercíková, Pawlowská a Viewegh společně napsali knihu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je období, o němž knihkupci tvrdí, že se pro prodej knih moc nehodí. Překvapivě nabízí pestrý výběr knih. Ve středu poslalo na trhu nakladatelství Motto povídku na pokračování Tři v háji, který napsali společně Michal Viewegh, Halina Pawlowská a Iva Hercíková.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Peripetie Olgy, Alberta, Kristýny čtenáře potěší už proto, že každou ztvárnil jiný autor. Pawlowská psala postavu Kristýny, Viewegh kreslil mužného Alberta, který podle něj žije život třetí třídy. Má za sebou maturitu a manželství s Kristýnou, s nímž vychovávají Patricii a Oresta, a vztah s Ivetou. Dělá recepčního na plastické chirurgii a bedlivě sleduje ženy kolem.

S nápadem přišla Hercíková

Postavu Olgy psala Iva Hercíková, která společné psaní iniciovala. "Po návratu z USA jsem se cítila velice deprimovaná a mé soustředění na práci bylo víc než mizerné," říká v knize. "Toužila jsem po termínu, který by mě honil, a tak jsem navrhla Halině, abychom psali spolu. A ona požádala Michala, aby tomu dal mužský tón."

Původně povídka vznikala pro časopis Šťastný Jim. Příběh vytvářeli tři autoři postupně, což dalo knize rozlet i spád. Popisuje samozřejmě trampoty našich současníků a nejvíce se týká vztahů mezi manželi, rodiči a dětmi, hlavně ale milenci nebo lidmi po mileneckém vztahu toužících.

Viewegh nabídku přijal, protože román na pokračování nikdy nepsal a protože ho v literatuře lákají nevyzkoušené věci. Sám ale v létě příliš nepíše a raději ho využívá jako přípravné období.

Reklama

Výběr článků

Načítám