Hlavní obsah

Hegerová slavila narozeniny v Národním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šansoniérka Hana Hegerová oslavila dvaasedmdesáté narozeniny v pondělí večer koncertem v Národním divadle v Praze. Program si sama uváděla. Převažovaly v něm starší písničky, jako byly Čerešně, Černá Jessie, Lásko prokletá a Petr a Lucie. Šansoniérka je prokládala svým vyprávěním.

Foto: kulturaFM

dětský den ve Frýdku-Místku ve znamení medu

Článek

Mezi hosty se objevili Jan Spálený s ASPM, romská skupina Bengas a zpěvačka a harmonikářka Radůza. Společně si s Hegerovou zazpívali také Kamil Střihavka a Bohouš Josef s Danem Bártou. V úvodní části večera doprovázela Hegerovou komorní skupina vedená klavíristou Petrem Maláskem. Po přestávce se doprovod rozšířil o dvacetičlenný orchestr.

Příznivci Hegerové vzali již začátkem září předprodej ztečí a vstupenky na její narozeninové vystoupení vykoupili v prvních hodinách prodeje. S obdobným programem, jaký měl dnešní koncert, vystoupí zpěvačka také 10. listopadu v brněnském Janáčkově divadle.

Obdivuhodná kariéra

Hana Hegerová (vlastním jménem Carmen Farkašová) byla první zpěvačkou z bývalého Československa, která dokázala proniknout do tajů šansonu, označovaného za drama ve třech minutách.  Kariéru zahájila jako herečka v žilinském divadle. Zpívat začala proto, jak sama říká, aby si vydělala na uhlí.

Prosadila na přelomu 50. a 60. let na scénách divadel malých forem Rokoko a Semafor. Během let se od stále více soustřeďovala na čistý šanson. Její procítěné podání, kterým dokázala dokonale vystihnout náladu ocenili i posluchači ve francouzské Olympii, v sále, kde vystupovali největší francouzští šansoniéři.

Dlouho byl jejím dvorním textařem básník Pavel Kopta, který napsal texty k jejím nejznámějším písním z vynikajícího alba Lásko prokletá . V posledních patnácti letech spolupracuje především s Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem, kteří jsou autory písně Levandulová a připravili pro ni desku Potměšilý host.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám