Hlavní obsah

Harlej oslaví deset let

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závěru loňského roku vydala česká rocková skupina Harlej své šesté album Když chválím, tak sebe, které avizoval klip Živýho mě nedostanou. Na otázky odpovídal kytarista Tonda Rauer.

Foto: Jana Melicharová

Pozorní posluchači poslouchají svého lektora a zkušebního komisaře v jedné osobě

Článek

Proč se z vaší nové desky ale vytratila barevná melodičnost, kterou jste v minulosti vždy disponovali?

Já ten pocit nemám. Podle mě je to nejmelodičtější deska ze všech, které jsme nahráli. Nejsou na ní takové ty vyřvávací halekačky, to je pravda, ale s melodiemi jsme si dali strašně moc práce. Měl jsem dokonce obavu, aby nám lidi nevyčítali, že je melodická moc. Shodneme na tom, že je jiná. 

Album Když chválím, tak sebe je po devíti letech existence skupiny již šesté. Měli jste k jeho realizaci ještě dost motivace?

Samozřejmě, i šestá deska pro nás byla velmi přitažlivá. Už jenom proto, že nás muzika strašně baví. Pro mě osobně je zajímavé i to, že se snažíme zkoušet pořád něco jiného, takže nejdeme po zaběhnutých kolejích.

Co je na nové desce jiného proti předešlým?

Chtěli jsme ji pojmout jako rockovou, dospělejší a písničkovou. Kytary mají méně zkreslené zvuky, snažili jsme potlačit metalové riffy a její zvuk je klidnější, ale zároveň dynamičtější.

Harlej je na české scéně považován za jakousi "crazy kapelu". Není ta změna na albu vzhledem k přízni fanoušků riskantní?

Pojem "crazy kapela" pro nás není svazující, to jsme příliš neřešili. Ty legrační prvky na nové desce jsou, jenom nejsou tak prvoplánové. Jistě by bylo jednodušší se té škatulky držet, ale nejde to pořád. Chtěli jsme desku udělat jinak. Jsou kapely, které nutí lidi k přemýšlení, a jsou kapely, které chtějí, aby lidem bylo při poslechu jejich hudby prima a ještě se bavili. Rád bych, aby Harlej byl ta druhá sorta.  

Co bude Harlej v roce 2005 dělat?

Budeme slavit deset let. Od 12. března do začátku května pojedeme pár speciálních koncertů. 20. dubna budeme v Plzni natáčet výroční koncertní DVD, v létě se představíme na festivalech a podzim bychom chtěli věnovat přípravě a natáčení další desky, která by měla vyjít začátkem roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám