Hlavní obsah

Hancockovo poselství radosti z hudby

Právo, Vladimír Říha

V radostnou syntézu stylů a mnoha klávesových nástrojů se změnil sobotní koncert amerického jazzového klávesisty a skladatele Herbieho Hancocka a jeho kapely v nové pražské hale O2 universum. Nebylo vyprodáno, ale i tak páté vystoupení devětasedmdesátileté legendy u nás přineslo spoustu improvizace a radosti ze života.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herbie Hancock byl v Praze popáté.

Článek

Složení kapely se dost lišilo od toho, s nímž hrál Hancock ve Foru Karlín před dvěma lety. Zůstal jen baskytarista James Genus, novými členy jsou bubeník Justin Tyson, africký kytarista a zpěvák Lionel Louekke a flétnistka a zpěvačka Elena Pinderhughesová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herbie Hancock v Praze opět exceloval.

Kapelu řídil Hancock od dvou kláves, elektrického Korgu a klasického křídla Fazioli. V závěru koncertu ještě použil oblíbený přenosný keytar (klávesy na řemeni kolem krku).

Zazněly hlavně skladby z alb Head Hunters a Sunlight. Více prostoru Hancock přenechával sólistům. Louekke pak exceloval svou úpravou české lidovky Na Bíle hoře sedláček oře, kterou poprvé zpíval jako host nedávno na koncertě Luboše Soukupa na Strunách podzimu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herbie Hancock v Praze.

Největším objevem večera ale byla flétnistka Pinderhughesová, jež hrou s etnickými a jazzovými prvky i zpěvem nadchla publikum. Při všech možných elektrických kouzlech Hancocka ocenili diváci závěrečný funky přídavek Chameleon, při kterém muzikanti v jedné řadě s Hancockem hrajícím na kytarově znějící keytar připomněli dávné jazzrockové začátky velkého inovátora hudby dvacátého a jednadvacátého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám