Hlavní obsah

Hadrový panák je sešit ze šesti obětí

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenáři už poznali, že ne každá kniha propagovaná na obálce jako bestseller stojí za přečtení. V případě „nejočekávanějšího krimithrilleru roku 2017“ britského autora Daniela Coleho Hadrový panák (Knižní klub, přeložil Michal Prokop, 360 stran) však reklama nelže.

Foto: Knižní klub

Obal knižní novinky.

Článek

Ne vždy se podaří, že prvotina zaujme natolik, aby byla okamžitě přeložena do třiceti jazyků, jako u případu řešeného detektivem Williamem Wolfem Fawkesem a jeho kolegyní Emily Baxterovou. Děsivý nález mrtvoly sešité ze šesti obětí, které dali novináři název Hadrový panák, doplňuje seznam dalších šesti lidí, kteří budou zabiti. Prvním je londýnský starosta a posledním… právě detektiv Wolf Fawkes.

Vražda, spiknutí, vydírání

Po dlouhých dějinách detektivní a krimi literatury není lehké přijít s originálním nápadem. Vražda, spiknutí, vydírání, příběh, do něhož je zapojena nejbližší rodina vyšetřovatele, ono těch námětů není nekonečné množství. Colemu, bývalému záchranáři a úředníkovi Královské společnosti na ochranu zvířat před krutostí, se podařil opravdu originální kousek, ze kterého až mrazí.

Detektivové se snaží zjistit, kdo je oněch šest mrtvých, z nichž mají k dispozici jednu nohu či ruku, a zároveň chránit označené další oběti. A čtenář se nestačí divit vrahově originalitě, jak dokáže zavraždit přísně střežené osobnosti.

Navíc vše souvisí s Naguibem Khalidem, nepotrestaným vrahem dětí, takže se ve vzduchu vznáší možná souvislost s mezinárodním terorismem. Vše je okořeněno vztahy Wolfa s kolegyní Baxterovou a bývalou manželkou Andreou, televizní reportérkou, bažící po sólokaprovi.

V tomto případě nejde o vyzrazení děje, ale o charakteristiku autorského přístupu Daniela Coleho, který dokázal opravdu přijít s originálním příběhem. V němž je nalezen i pomyslný zahradník, který je vrahem. A existuje i zadavatel vražd. Kdo se dopracuje na jeho konec a vydechne po skončeném napětí, se může těšit na druhý díl. Jak autor oznámil, na jaře roku 2018 chystá vydání titulu The Sky is Falling, kde se opět sejdou Wolf, Baxterová i Hadrový panák.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám