Hlavní obsah

Grygar vs. Lupačová: Když obrazy promlouvají

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Milan Grygar se proslavil tvrzením, že »Zvuk je prostorem času«, což dokazuje i jeho výstava ve Velké dvoraně Veletržního paláce. V ucelené instalaci shrnuje tvorbu nejdůležitějšího českého umělce v oblasti propojení zvuku, obrazu a tělesného gesta. Zároveň tak dal inspiraci i ostatním umělcům jako například Julii Lupačové.

Grygar vs. Lupačová: Když obrazy promlouvají Video: Novinky

 
Článek

Audiovizuální umělkyně Julie Lupačová v rámci své experimentální performance představila autorskou hudební kompozici určenou pro světlo, písek, počítač a vodní hladinu, v níž došlo k propojení akustického a optického vjemu.

Milanu Grygarovi se ale věnují i jiní umělci, kteří se zamýšlí nad filozoficko-estetickými aspekty performativního kreslení a filozofujícího malování Milana Grygara.

Foto: ČTK - Václav Šálek

Milan Grygar je autorem akustické kresby.

„V rámci doprovodného programu proběhne také 17. prosince přednáška Jozefa Cserese, která bude věnovaná odkazu Milana Grygara,“ zve milovníky umění kurátorka pro edukační činnost Národní galerie Praha Alena Štěrbová.

Narozeninový dar

Retrospektivní výstava vznikla k 93. narozeninám Grygara. „Není retrospektivní v tom smyslu, že by zde byly nějaké chronologické kapitoly, ale je ucelenou instalací, kterou sám Milan Grygar koncipoval,“ řekl Novinkám ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie Praha Michal Novotný s tím, že i výstavní architektura výstavy je jakousi jednou instalací, do které se prolínají díla, které umělec vytvářel od šedesátých let minulého století.

Foto: Novinky

Obrazy by k divákovi měly promlouvat.

Grygar se stal právě v šedesátých letech slavným, protože vytvořil nové médium, jemuž se říká akustická kresba, takzvaně začlenil zvuk přímo do kresby.

„To znamená - ten zvuk, který vydává předmět, jímž kresbu dělá, se stává součástí kresby. Pokud vy tu kresbu vidíte, měla byste cítit, jak zní, jak se rozeznívá,“ vysvětluje Novotný.

Výstava v Národní galerii potrvá už jen do 5. ledna 2020.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám