Hlavní obsah

Grand Prix architektů za Liberec

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem jednadvacáté Grand Prix architektů 2014 se stal Jiří Buček ze sdružení Sial. Národní cenu za architekturu mu mezinárodní porota udělila za moderní úpravu starých městských lázní v Liberci, které se nově změnily v galerii výtvarného umění. Předsedkyně poroty sochařka Magdalena Jetelová ocenila propojení staré a nové architektury, vtipnost řešení i vytvoření impozantního výstavního prostoru.

Foto: dokumentace z výstavy

Vítězné dílo jednadvacáté Grand Prix architektů 2014: úprava a dostavba bývalých městských lázní v Liberci pro potřeby Oblastní galerie výtvarného umění - autor architekt Jiří Buček.

Článek

Soutěžní autorskou přehlídku soudobé české architektury pořádá Obec architektů spolu s Národní galerií v Praze a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. Do soutěže se přijímají architektonická díla, která byla realizována v České republice s datem dokončení do 31. ledna 2014 a Grand Prix je přístupná českým i zahraničním autorům.

Nejvíce přihlášených bylo v kategorii novostavba, poměrně hodně bylo zastoupeno rodinných domů. Cenu za novostavbu dostal netradiční horský penzion Kraličák v Hynčicích pod Sušinou od autorského kolektivu Lukáš Blažek, Eva Blažková, Vítězslav Petr (Ječmen Studio), nejlepším rodinným domem byla vyhlášena stavba v Mníšku pod Brdy vyprojektovaná architekty Davidem Kopeckým, Pavlem Mejtským a Jánem Studený.

Foto: dokumentace z výstavy

Nejlepším rodinným domem roku 2014 byla vyhlášena tato stavba v Mníšku pod Brdy.

Prakticky ze soutěže vymizely velké stavby pořizované z veřejných prostředků. Úkolů pro architekty je řada, ale nejsou nijak bombastické. Je zajímavé, že stavby místních developerů většinou nejsou na soutěž obesílány, zřejmě se jejich tvůrci obávají, že nemají odpovídající estetickou hodnotu. Grand Prix architektů není finančně oceňována, je to jen otázka respektu.

Foto: dokumentace z výstavy

Cenu za novostavbu dostal netradiční horský penzion Kraličák v Hynčicích pod Sušinou.

Porota uděluje i cenu celoživotní dílo, kterou letos dostal architekt Zdeněk Edel, mj. autor Parkhotelu Praha. Dokumentace 69 architektonických děl zaslaných do autorské soutěže je vystavena od včerejška ve Veletržním paláci v Praze a bude tam k vidění do 13. června a poté putuje do dalších českých a zahraničních měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám