Hlavní obsah

Grand designérem je studio deFORM, do Síně slávy vstoupil grafický designér Rostislav Vaněk

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroční ceny Czech Grand Design znají nové laureáty. V pražském Stavovském divadle si během úterního ceremoniálu odnesli skleněnou korunku a tituly Designér a Grand designér roku 2016 Jakub Pollág a Václav Mlynář ze studia deFORM. Do Síně slávy byl uveden grafický designér, typograf a akademický malíř Rostislav Vaněk.

Foto: archív Czech Grand Design

Studio deFORM zvítězilo také s interaktivní hrou KOSKI.

Článek

Jedenáctý ročník prestižních ocenění Czech Grand Design (CGD) ovládlo v Londýně působící progresivní studio deFORM, které na sebe loni upozornilo především interaktivní hrou KOSKI. Ta vznikla jako diplomová práce na londýnské Royal College of Art a propojuje virtuální a reálný svět v deskové hře.

Foto: archív Czech Grand Design

Do Síně slávy byl uveden grafický designér Rostislav Vaněk.

Druhým úspěšným dílem této kreativní dvojice je policový systém ZIG ZAG pro švédskou značku HEM. Studio deFORM uspělo v CGD již v roce 2013 v kategorii Objev roku.

Ocenění za novou deskovou hru

„Koski jsou multi-generační herní platforma, která odhaluje nové a nápadité způsoby, jak hrát, a to buď samostatně, nebo s ostatními,“ popisují svůj pokrokový nápad autoři.

Nový člen Síně slávy Rostislav Vaněk patří k osobnostem, které u nás formovaly grafický design a vizuální komunikaci jako disciplínu. „Jeho práce se vyznačují rozeznatelným grafickým rukopisem, systémovým komplexním pojetím, optickým perfekcionismem a čistotou v pozoruhodné plakátové tvorbě, logotypech nebo knižním designu,“ odůvodnila své rozhodnutí jury.

Foto: archív Markéty Kratochvílové

Extravagantní kolekce uměleckých šperků vynesla na výsluní návrhářku Markétu Kratochvílovou.

FOTO: archív Markéty Kratochvílové

Skleněnou korunkou, kterou navrhla loňská Grand designérka Liběna Rochová, byla jako Nejlepší designérka šperku korunována Markéta Kratochvílová za kolekce inspirované japonskými lovkyněmi perel Mononoke a Dragon spirit.

Kategorii Grafický designér roku opanovalo studio Oficina, které získalo cenu za vizuální identitu festivalu motion designu Mouvo. Nejlepší fotografkou se stala Vendula Knopová za portréty studentů FAMU a módní fotografie.

Nové ocenění pro ilustrátory 

V letošním roce se poprvé předávala cena pro nejlepšího ilustrátora. Ocenění si nakonec odnesl Michal Bačák za ilustrace pro časopis Newsweek a mísy pro českou značku Křehký.

Foto: archív Czech Grand Design

Cenu Objev roku získal Eduard Herrmann mimo jiní za parkovou lavičku Satellite (pro mmcité).

Cena pro Výrobce roku připadla značce BOMMA za kolekci svítidel Phenomena a nejlepším módním designérem byl vyhlášen Miro Sabo, jehož loňská kolekce balancovala na hraně pánské a dámské konfekce.

Za nejlepší Obchod roku si odneslo cenu pražské knihkupectví PageFive a titulem Objev roku 2016 se může pyšnit student pražské UMPRUM Eduard Herrmann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám