Hlavní obsah

GLOSA: Dávno plnoletá Johanka z Arku má pořád co říci

Je málo původních muzikálů, které jsou ryze české, hrají se více než dvacet let a stále na ně chodí diváci. Johanka z Arku k nim patří. Dávno dosáhla plnoletosti, i té ve Spojených státech. Příběh ženy z lidu, která zachránila Francii, aby byla „svými“ nakonec zrazena, se hrál už více než tisíckrát. A pořád má co říci.

Oslavy muzikálu Johanka z Arku. Zpěv tří Johanek: Bára Basiková, Lucia Šoralová a Iva MarešováVideo: Divadlo Kalich

 
Článek

Muzikál oficiálně slaví narozeniny v březnu. Divadlo Kalich, kde se většinu času hraje, mu minulý pátek připravilo party se vší parádou. Tu plánovanou ke dvacetinám zhatila pandemie.

Roli Johanky z Arku na výročním představení jistě odzpívala Lucia Šoralová, o jejíž srdce usilovali neméně skvělí Jiří Zonyga (vojevůdce La Hire) a Ondřej Ruml (Raimond). Pohybovali se v kulisách, které pro muzikál vznikly už v roce 2009, což rozhodně nevadí. Pamětníci jistě ocení, že jdou „na jistotu“. K té patří i příběh dívky, která splní svůj úkol, kterým ji pověřil Bůh, aby byla nakonec zrazena svými lidmi. Téma je stále aktuální.

Muzikál Johanka z Arku

  • Muzikál Johanka z Arku napsali Ondřej Soukup (hudba), Gabriela Osvaldová (texty) a Jiří Hubač (libreto).
  • Premiéru měl v divadle Ta Fantastica 31. března 2000 v režii Jozefa Bednárika.
  • Novou podobu muzikál získal v září 2009 v pražském Divadle Kalich. Nastudování bylo oceněno dvěma nominacemi na Cenu Thálie pro představitelky titulní role – Bára Basiková měla hlavní nominaci, Lucia Šoralová nominaci širší.
  • Nejnověji obsazenou představitelkou Johanky z Arku je Iva Marešová, která tuto roli v Divadle Kalich ztvárňuje od roku 2017.
  • Muzikál má na svém kontě vysoko přes 1 000 repríz. Kromě Čech a Slovenska se hrál také na festivalu ve waleském Cardiffu, absolvoval turné po Španělsku a Portugalsku.
  • Nosič s písničkami z muzikálu dosáhl multiplatinového prodeje, skladba Most přes minulost se stala nejhranější písní v českém éteru roku 2001. Také album k novému nastudování bylo za prodej oceněno Zlatou deskou.

Když vše podpoří svými výkony tanečnícim a zpěváci, čeká vás kulturní večer, z něhož budete nějakou dobu „emocionálně žít“, v pozitivním slova smyslu.

A jak sám shrnul při nedávných oslavách jeden z autorů muzikálu, Ondřej Soukup, tady vše jednoduše vyšlo. I když ne všichni tomu na začátku věřili. „Na večírku po premiéře v roce 2000 za mnou přišel Doktor PP, jinak význačný pěvec stejnojmenného seskupení, muzikálový herec a zdatný právník Petr Pečený, a povídá mi: Sneseš drsnou pravdu? To se nebude hrát déle než dva měsíce! Tak vidíte, pohybujeme se v něčem neměřitelném, nepředvídatelném a všichni se můžeme mýlit. Jsme v rukou božích.“

Tak, ať se ti daří dál, Johanko. Zemí, které by potřebovaly pomoc podobně statečné dívky, je stále hodně…

Skladatel a hudebník Ondřej Soukup: Složit programově hit je nesmysl

Kultura

Muzikál Johanka z Arku se vrací

Kultura

Reklama

Související témata:
Johanka z Arku

Výběr článků

Načítám