Hlavní obsah

George Ezra zahřál na Szigetu u srdce

Právo, Barbora Olšanová, Přemysl Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týdenní Sziget má za sebou předposlední festivalový den a blíží se k závěru. V pondělí se publikum houpalo při pohodových rytmech Brita George Ezry, skvělé koncerty odehráli i Glass Animals a Two Door Cinema Club.

Foto: David Peltán

George Ezra na festivalu Sziget.

Článek

Asi nejpříjemnějším a nejcivilnějším vystoupením na hlavním pódiu letošního Szigetu byl koncert George Ezry, jehož nestrojený projev zahřál u srdce. Podmanivý hluboký hlas výrazně zabodoval především u ženské části publika. Vystoupení doprovázela řada vyprávěných příběhů o vzniku písní, a tak měl George Erza Szigeťany omotané kolem prstu.

Pokud máte rádi jeho hit Budapešť, nebylo lepšího místa, kde mohl zaznít. V programu byl na závěr koncertu a kapelu doprovodili zpěvem všichni přítomní fanoušci. Z koncertu si odnášeli radostný a lehký pocit, který koresponduje s prosluněným pozdním odpolednem.

Milá překvapení

Angličtí Glass Animals produkovali lehké prvky elektra, alternativního R a psychedelického popu, to celé zabalené do kvalitní indie muziky. Drobný frontman Dave Bayley opanoval pódium a bylo zjevné, jak moc ho vystoupení baví.

Severoirští Two Door Cinema Club na Sziget dorazili ze slovenského festivalu Grape. I v Budapešti zanechali ten nejlepší dojem a jejich hudba prodchnutá tvrdšími kytarovými riffy a melodickými rytmy vybízela k nevázanému spontánnímu tanci.

Na Major Lazer bylo zcela narváno, plno bylo i na kanadské Mac Demarco na A38 Stage, maďarské Fish! na Volt stage nebo legendární americké The Klezmatics na World music stage.

Na festivalu je i pouť

Pokud si návštěvník chce odpočinout od hlasité hudby, je v řadě zákoutí v obrovském areálu stále co objevovat. Všude jsou rozmístěné světelné instalace, stromy omotané drobnými žárovičkami, zavěšené předměty na promenádách prosvětlují areál. Kempy, jež se nacházejí mezi vším tím festivalovým mumrajem, září do tmy.

Sziget má v sobě jedinečnou poetiku s až romantickým nádechem. Místy se cítíte jako na vycházce v nějakém přímořském letovisku, za chvilku se dostanete do sportovního areálu. Na každém kroku jsou malé obchůdky, stánky s občerstvením a veselí Szigeťané. Nejlepší jsou okamžiky, kdy potkáte malé schované pódium, na němž zrovna hraje neznámý písničkář odněkud z druhého konce světa.

Na Szigetu je také něco jako festivalová pouť. Je na ní malé ruské kolo, pro návštěvníky je připraveno několik stanovišť, jež nabízejí možnost střelit si na cíl, hodit na plechovky a další. Překvapením byl rozhodně indický cirkus s tradičními tanci a akrobacií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám