Hlavní obsah

Galina Gorčakovová: Miluji ruské písně a romance

Novinky, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednou z největších hvězd letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim bude světoznámá ruská sopranistka Galina Gorčakovová. Vystoupí 17. září ve Dvořákově síni za doprovodu Moskevského komorního orchestru. Na repertoáru jejího recitálu mají být díla Schnittkeho, Rubinštejna, Čajkovského, Glinky, Rachmaninova a Prokofjeva.

Foto: Robert Rohál

Slavná spisovatelka a scenáristka Fan Vavřincová.

Článek

Jste pokládána za jeden z nejkrásnějších hlasů světa zejména v rolích z ruských oper. Má ruská hudba rozhodující vliv na váš umělecký život?

Ruská hudba je jenom jedním z proudů, které mě ovlivnily. Popravdě řečeno, můj operní repertoár v ruské literatuře je poměrně úzký. O to více se věnuji ruským písním a romancím, které miluji. Mou velkou láskou je ale taky hudba francouzská a italská.

Ztvárnila jste Tosku, Madam Butterfly, Manon Lescaut nebo Aidu na nejvýznamnějších scénách světa. Jste v těchto rolích šťastná?

Snad každý pěvec musí mít rád role z italských oper. Italský jazyk je jako stvořený pro hudbu a hudební styl tomu odpovídá. Vedle rolí, o nichž jste mluvil, se například cítím výborně jako Norma.

 Těšíte se do Prahy?

Před lety jsem se tu objevila na recitálu Pražského jara a ještě dřív jako host společně se Sverdlovskou operou v roli Taťjany a Madame Butterfly. O to víc se teď těším na návrat do města s nesmírně vysokou kvalitou kulturního života. Český národ má opravdu co nabídnout ve skladatelích, pěvcích i instrumentalistech. Moc se na Pražský podzim těším.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám