Hlavní obsah

František Němec: Aristokrat českého divadla slaví osmdesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z herců, kteří tvoří dějiny českého divadla 20. a 21. století, František Němec slaví 9. srpna osmdesáté narozeniny. Narodil se v roce 1943 v Sezimově Ústí a divadlu se věnoval už v mládí jako ochotník. Herectví studoval na pražské DAMU a ještě během studií hostoval v libeňském Divadle S. K. Neumanna jako Vilík Roškot ve Šrámkově Měsíci nad řekou.

Foto: ČTK

František Němec ve hře Staří mistři.

Článek

Po absolutoriu DAMU v roce 1964 přijal angažmá v Městských divadlech pražských, kde setrval dvacet let. Zachytil ještě legendární éru MDP pod vedením Oty Ornesta a vytvořil zde plejádu rolí v klasickém i moderním repertoáru. K nejvýznamnějším patří Orestes ze Sartrovy hry Mouchy, Hugův Ruy Blas anebo Yossarian z Hellerovy Hlavy XXII.

Od roku 1982 je členem činohry pražského Národního divadla, kde se do srdcí diváků zapsal jako Hamlet v režii Miroslava Macháčka, Valmont z Nebezpečných vztahů, Higgins v Shawově Pygmalionu, Wilhelm Furtwängler ve hře Na miskách vah či Goethův Faust. Výborný je i jako Stařec v Erbenově baladické Kytici či Petr Dubský v Našich furiantech.

Dnes se ale jeho herectví, založené na dokonalém prožitku, noblese, výrazové úspornosti, precizní dikci i suchém anglickém humoru uplatňuje převážně na scéně Divadla Ungelt, kde nazkoušel již sedm rolí. V současnosti ho zde mohou diváci vidět v komedii Pan Halpern a pan Johnson, kde diváky baví skvělým partnerstvím s Petrem Kostkou. Ve hře Staří mistři se na jevišti potkávají s principálem Divadla Ungelt Milanem Heinem v rolích hereckých bratrů.

Františka Němce ale znají a milují i televizní a filmoví diváci, zvláště z oblíbené dvojice filmů Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Jeho hlas se objevuje i v dabingu, připomeňme alespoň Humpreyho Applebyho ze seriálu Jistě, pane ministře, jehož si zahrál jako host i na jevišti Divadla na Vinohradech.

Foto: archiv Divadla Ungelt

František Němec

Herec Milan Hein: Bratrství s Františkem Němcem předstírat nemusíme

Kultura

RECENZE: Staří mistři o starých křivdách

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám