Hlavní obsah

Fotografie Roberta Vana míří do New Yorku

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní předpremiéru má za sebou vernisáž fotografií Roberta Vana, které se objevily na kalendářích Kavárna Slavia a Grandhotel Evropa. Fotografie budou na konci září vystaveny v New Yorku.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Vernisáž fotografií otevřel Robert Vano v úterý se svou dvorní modelkou Martou Richterovou.

Článek

Od úterka jsou po deset dní k vidění v centru Orbis Czech Tourismu na Vinohradské ulici a pak v infocentru na Staroměstském náměstí. Zdarma mohou výstavu zhlédnout jak Pražané, tak turisté.

„Začalo to tím, že jsem dostal zakázku od hotelu Evropa a řekli mi, že si mohu dělat, co chci. A to je nádhera. A také se to už zas tak často nestává. Prošli jsme si hotel a byl jsem okouzlen. Okamžitě jsem věděl, že budu chtít ve stejném stylu kostýmy, dekorace i modelku,“ řekl na úterním zahájení vernisáže Vano o své oblíbené modelce a herečce Martě Richterové. Čeští diváci ji mohou znát z filmu Nickyho rodina, snímku inspirovaného osudem židovských dětí, které před začátkem druhé světové války zachránil Nicholas Winton.

Fotí speciální technikou

Fotograf slovenského původu, jehož rodiče byli Maďaři, emigroval v roce 1967 do USA.

Nyní po několika letech práce v Praze veze zpět do New Yorku fotografie propagující pražská gastronomická zařízení, vyfocené speciální technikou platinopalládiového tisku.

„Tato technika se používala v 19. století. Je to dlouhý proces, takže je to spíše pro starší a trpělivé lidi. Ale já jsem si to užíval. Negativ se přitiskne na papír, není to jako v tiskárně. Fotka je vždy tak velká, jako je negativ a už se nezvětšuje,“ vysvětlil svou oblíbenou techniku Vano.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám