Hlavní obsah

Fotograf Zdeněk Dvořák: Mobil nenarušuje to, co se děje kolem

Český fotograf Zdeněk Dvořák se prosadil v mezinárodní soutěži Huawei Next Image 2021 se sérií dokumentující porod jeho manželky. Snímkem Jsem otec!!! přesvědčil porotu, aby mu udělila hlavní cenu a dílo vyhodnotila jako fotografii roku.

Foto: archiv autora

Zdeněk Dvořák (na snímku s dcerou) zvítězil v mezinárodní fotografické soutěži.

Článek

Co vás přesvědčilo zúčastnit se této mezinárodní soutěže?

Je největší fotosoutěží na světě, do které se lze přihlásit pouze s fotografiemi z mobilních telefonů. Zúčastnit se tedy mohl kdokoli, kdo vlastní telefon této značky. V roce 2021 bylo celkem deset různých kategorií, které zaujmou snad každého nadšeného fotografa. Za rok 2021 měla profesionální porota za úkol vybrat tři hlavní vítěze a desítky dalších oceněných z více než milionu fotografií z více než sto zemí.

Dělal jste černobílou sérii z porodu vaší manželky cíleně pro soutěž, nebo bylo víc možností?

Série měla základ v devíti snímcích. Nakonec jich bylo publikováno jen osm z důvodu podobného motivu. Fotografie vznikly primárně jako záznam jedinečného okamžiku v životě naší rodiny. Kdyby má manželka s publikováním nesouhlasila, zůstaly by snímky v našem rodinném albu.

Když jsem fotografoval, snažil jsem se zachytit atmosféru a děj tak, abych nezobrazoval tváře zaměstnanců a nějaké nelichotivé momenty. I to byl důvod, proč jsem fotografie do soutěže zaslal.

Na jaký přístroj jste fotil?

Fotografoval jsem na dnes již stařičký Huawei P9. Ironií bylo, že mi den po porodu přišel nový a mnohem výkonnější telefon. Ale technika fotku nedělá a dnes nelituji, že jsem fotografoval pouze na mobil. To, že s fotografiemi z porodu na mobil je možné dosáhnout takového úspěchu, bych nevěřil ani v nejbláznivějším snu.

U porodu má totiž telefon obrovskou výhodu v intimnosti při focení. Když se podíváte na televizní dokument Malé lásky, tak snad každý otec v něm má mobil. Fotoaparát na krku nevisí skoro nikomu. Prostě mobil k nám dnes patří a nijak tedy nenarušuje to, co se kolem vás děje.

Pomohla vám v rozhodování zúčastnit se soutěže praxe z projektu Week of Life?

Pomohla mi velmi. Projekt Week of Life fotografa a režiséra Adolfa Ziky je geniální trénink na focení běžného života. Kdo ho nezná a chce se naučit vidět, tak ať ho zkusí.

Představuje to po dobu sedmi dnů zachytit devět fotografií denně. To vás skvěle naučí tvořit příběhy. Můžete fotografovat profesionálním fotoaparátem, ale mobil je pro tento projekt jako stvořený.

Uplatnil jsem tuto skvělou školu vidění i v předchozích letech v soutěžích na české i evropské úrovni, kde byla devítka jednou z kategorií, ale i v Czech Press Photo, kde pět z šesti ocenění je za série. Právě v těchto dnech vystavuji v pražském Národním muzeu v rámci Czech Press Photo 2021 další soubor pořízený na mobil.

V čem vám vítězství pomohlo?

Takové vítězství vždy potěší. Příjemná je i finanční odměna, která v době covidu pomůže. Je to čerstvá záležitost, a co to přinese, to se teprve uvidí.

V každém případě toto vítězství se zapíše hodně vysoko už jen proto, že to jsou fotografie z našeho života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám