Hlavní obsah

Forsythovo vytrvalé hledání mužů SS

Právo, František Cinger

V románu Spis Odessa se píše rok 1963. Mladému německému novináři Peteru Millerovi se dostane do rukou deník jedné oběti koncentračního tábora v lotyšské Rize. Velitelem byl kapitán SS Eduard Roschmann. V té době ještě muž plné síly. A s pomocí organizace Odessa úspěšně utíkající před hledači nacistických zločinců.

Článek

Anglický novinář a prozaik Frederick Forsyth (1938), proslavený špionážními romány, v předmluvě upozorňuje, že nejde o ukrajinské město, ale o zkratku německého názvu Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen, tedy Organizace bývalých příslušníků SS.

Jak připomíná, Odessa, po válce prohlášená na zločineckou, mj. organizovala vyvraždění 14 miliónů lidí – 6 miliónů Židů, 5 miliónů Rusů, 2 miliónů Poláků, půl miliónu Cikánů a půl miliónu dalších. Millerovi se podařilo proniknout do centra Odessy, získat seznam dalších skrývajících se vrahů, nakonec se i s Roschmannem setkat, jenže… Lze prozradit, že muž nazývaný „řezník z Rigy“ odletěl z Evropy do Buenos Aires jako tolik dalších nacistů a esesáků.

Poprvé tento dobrodužný román, dnes se píše thriller, vyšel v roce 1974. Po novém českém vydání se přesto objevil v žebříčku nejprodávanějších knih. Může za to především jeho kvalita, ale i zájem nových generací dozvědět se více o době zdánlivě dávno minulé.

Reklama

Související témata:

Související články

Slova a mlčení z dílny Teolindy Gersaové

Nakladatelství Torst vydalo v edici Lusobrazilská knihovna román Mlčení od portugalské spisovatelky Teolindy Gersaové. O první český překlad autorčiny prvotiny...

Výběr článků

Načítám