Hlavní obsah

Folkové legendy natočily v Brně jazzové album

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarek Nohavica, Vlasta Redl, Radek Pastrňák, Samson Lenk, Slávek Janoušek, Pokáč, Ewa Farna, Vojtěch Dyk a Kristýna Daňhelová. To je výčet pěveckých hvězd, které se sešly v Brně na natáčení zcela mimořádného a svým způsobem odvážného projektu, který propojil dva zcela odlišné hudební žánry. Folk a swing.

Foto: Bujoart

Jarek Nohavica

Článek

Výsledkem je album Folk Swings, které i vzhledem k zaměření protagonistů, z nichž někteří jsou bez nadsázky už živoucími legendami, vzbuzuje velké očekávání. Pod vznikem desky a nápadu je podepsána kapela B-Side Band bandleadra Josefa Buchty, který už dříve několikrát nadchnul originálními nápady včetně Jazzové mše. Na svět album vyjde 30. října a dosavadní plány tvůrců, které však zřejmě zhatí koronavirus, byly, že album pokřtí všichni protagonisté společně

na jedinečných dvou koncertech v rámci festivalu Groove Brno v sále klubu Sono Centrum 1. a 2. prosince.

„Je nám velkou ctí, že se na vzniku desky účastnili skutečně všichni pozvaní hosté. A považujeme to za malý zázrak. Vždyť synchronizace kalendáře tolika časově vytížených osobností nebyla snadná, o to větší máme radost. Diváci budou mít jedinečnou možnost si celou desku užít tak, jak byla napsaná i natočená. Těžko říct, jestli se někdy taková příležitost bude opakovat,“ s nadšením říká bandleader, producent desky a ředitel festivalu v jedné osobě Josef Buchta.

Nohavica převzal medaili od Putina

Kultura

Podle něj se diváci nemusí v současné, na dodržování předpisů náročné době ničeho obávat. Prostory klubu budou rozděleny na sektory s oddělenými vstupy tak, aby nepřekročily povolenou kapacitu. „Chceme, aby kultura žila, a uděláme vše pro to, aby se oba koncerty mohly uskutečnit,“ doplňuje. Pokud však z důvodu vládních omezení nebude možné koncerty realizovat, náhradní termíny obou koncertů jsou 12. a 13. května příštího roku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám