Hlavní obsah

Zhlédněte oscarové favority

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užší seznam uchazečů o Oscara za rok 2022 v deseti kategoriích zveřejnila Americká akademie filmových umění a věd koncem roku 2022. Jednou z oněch kategorií je i zlatá soška pro nejlepší mezinárodní film. Připomeňme si ty, které můžeme nebo budeme moci vidět i v Česku.

Trailer k filmu Svatý pavoukVideo: Film Europe Media Company

 
Článek

Cenu za nejlepší režii získal na festivalu v Cannes slavný jihokorejský režisér Park Chan-wook (Oldboy, Komorná) za mysteriózní detektivní romanci Podezřelá.

Její hrdina detektiv Hae-joon je povolán k případu úmrtí muže, který se zabil za nejasných okolností při pádu ze skály. Podezření padá na vdovu, která touto skutečností nevypadá vůbec rozhozená.

Zdá se však, že chladná byla pouze ke svému manželovi, mezi ní a vyšetřovatelem začíná vznikat nečekané citové pouto. Není však láska pouhou zástěrkou, jak uniknout zraku policie?

Trailer filmu PodezřeláVideo: aerofilms

Film už má českou kinodistribuci za sebou, k vidění je nyní na platformě kviff.tv.

Na Netflixu je čerstvě přidaný nový film mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Inárritua (21 gramů, Babel, REVENANT Zmrtvýchvstání, Bardo, falešná kronika několika pravd). Uznávaný novinář a dokumentarista v ní vyrazí na velkolepou cestu za poznáním sebe sama a za smířením s minulostí, přítomností i vlastními kořeny.

Na západní frontě klid

Na stejné platformě si mohou diváci pustit novou filmovou adaptaci slavného románu E. M. Remarqua Na západní frontě klid.

Německo-americké drama sotva sedmnáctiletého Paula, který jde za první světové války bojovat na západní frontu, získalo nedávno Evropské filmové ceny za vizuální efekty a kostýmy a masky. Doporučit ho lze mimo jiné všem budoucím maturantům.

Na platformě Prime Video je už od října k vidění argentinské drama Argentina, 1985. Je inspirované skutečným příběhem Julia Strassera, Luise Morena Ocampa a jejich mladými právníky, kteří se navzdory permanentnímu ohrožení odvážili vyšetřovat nejkrvavější diktaturu Argentiny.

V kinech už byl kriminální thriller Svatý pavouk íránského režiséra Aliho Abbasiho. Je natočen podle skutečné události, přičemž název filmu odkazuje na přezdívku sériového vraha. Ten v roce 2001 zabil ve městě Mašhad šestnáct prostitutek, protože je považoval za „nečisté“.

Jeho soudní proces vyvolal v Íránu velký rozruch, a to nejen kvůli hrůze toho, co se stalo, ale také proto, že některá média a konzervativní skupiny z něj udělaly hrdinu. Herečka Zar Amir-Ebrahimi získala na festivalu v Cannes Cenu za nejlepší herecký výkon.

Přátelství, či láska?

Hned po Novém roce, 5. ledna, uvede Artcam do kin film belgického režiséra Lukase Dhonta Blízko, který už získal Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes. S velkým citem vypráví příběh dvou chlapců, kteří spolu sdílí celý svět a skoro každý moment. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Je mezi nimi hluboké přátelství, nebo láska?

Po příjemně bezstarostných prázdninách přicházejí běžné školní dny a s nimi také ironické poznámky spolužáků. Rémi si jich zdánlivě nevšímá, ale pro Lea znamenají stále více pochyb.

Dětství končí, dospělost vtrhne do jejich dosud bezstarostných životů neúprosně.

Sissi touží po svobodě

Na Evropských filmových cenách byla za nejlepší herecký výkon oceněna Vicky Kriepsová, která hraje Alžbětu Bavorskou v životopisném historickém dramatu Korzet.

Film ji zachycuje jako čerstvou čtyřicátnici, a hledá odpověď na otázku, jak se asi s přibývajícím věkem cítila žena, kterou definoval její mladistvý vzhled. A tak jako její tělo svírá těsný korzet, i její osobnost dusí život na vídeňském dvoře.

Foto: Alamodefilm

Vicky Kriepsová ve filmu Korzet

Mýtus císařovny Sissi, kterou ve známé sérii z roku 1955 ztvárnila herečka Romy Schneiderová, se vrací v dramatu o neklidné ženě, toužící po svobodě a emancipaci. Do českých kin ho Aerofilms chystá od 9. února letošního roku.

Ve stejný den uvede Artcam film marocké režisérky Maryam Touzani, který přináší empatický pohled na v Maroku tabuizované téma homosexuality i svébytnou obhajobu manželství.

Hrdinové filmu Mina a její manžel Halim provozují v Maroku obchod s tradičními oděvy – kaftany. Halim kaftany s láskou k ruční výrobě šije, Mina se stará o prodej.

Manželství je šťastné navzdory ženinu chatrnému zdraví a Halimově jiné sexuální orientaci, kterou Mina tiše toleruje. Vše se změní, když Mina s Halimem přijmou pomocníka, mladého, pohledného a učenlivého Youssefa.

Zbývajících sedm filmů užšího výběru zatím do české distribuce naplánováno není.

Reklama

Výběr článků

Načítám