Hlavní obsah

Zemřela Ulrike Kotajná z komedie Pějme píseň dohola

Novinky, Stanislav Dvořák

Herečka Ulrike Kotajná zemřela ve věku 49 let. V její nedlouhé filmografii vyniká komedie Ondřeje Trojana z roku 1990 Pějme píseň dohola.

Foto: Bontonfilm

Ulrike Kotajná a Jiří Strach (Pějme píseň dohola).

Článek

„Sbohem a zůstanou vzpomínky a fotografie a zůstane cit. Ulrike Kotajná navždy odešla 8. 11. 2020,“ napsal na sociální síti herec Filip Čáp.

O rozsáhlé filmové kariéře se u Kotajné hovořit nedá, za třicet let hrála jen ve filmech O život, Slečna Guru, Foukaliště a Strašidlo cantervillské. Zcela výjimečné postavení má ale film Pějme píseň dohola, pro mnohé kultovní záležitost plná nekomerčního humoru, absurdních dialogů a praštěných postav.

Na Evropské filmové ceny nominováni Šarlatán i Nabarvené ptáče

Film

Byl to první celovečerní film, který napsali Jan Hřebejk a Petr Jarchovský pro režiséra Ondřeje Trojana. Hráli v něm mimo jiné taky Jiří Strach a Aňa Geislerová, které bylo čtrnáct let.

Důvod, proč ho znají hlavně kritici a ne masy diváků, je prostý – byl uveden v roce 1990 a úplně zanikl v porevoluční vřavě. Odehrává se za komunismu na pionýrském táboře a Kotajná v něm hrála krásnou Wendy. Toužili po ní svazáci i rebelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám