Hlavní obsah

Na Evropské filmové ceny nominováni Šarlatán i Nabarvené ptáče

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Na Evropské filmové ceny jsou v kategorii nejlepší film nominovány tituly Nabarvené ptáče, Corpus Christi, Berlin Alexanderplatz, Chlast, Undine a Martin Eden.

Foto: CinemArt

Role Jana Mikoláška se zhostil Ivan Trojan.

Článek

Za režii je nominována Agnieszka Hollandová, která natočila film Šarlatán s Ivanem Trojanem. Jde o životopisné drama muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života.

Konkurovat ji budou Thomas Vinterberg (Chlast), Jan Komasa (Corpus Christi), Maria Sødahl (Hope), Pietro Marcello (Martin Eden) a François Ozon (Léto 85).

Nabarvené ptáče je vysněným projektem režiséra Václava Marhoula. Velkorozpočtový snímek o malém chlpaci a krutosti války trvá téměř tři hodiny a českou kritikou byl přijat s rozpaky.

Foto: Jan Dobrovský

Nabarvené ptáče

Na nejlepší evropskou herečku kandidují Ane Dahl Torp (Charter), Natasha Berezh­naya (Dau Natasha), An­drea Bræin Hovig (Hope), Marta Nieto (Mother), Nina Hoss (My little Sister), Paula Beer (Undine).

Na nejlepšího herce jsou nominováni Mads Mikkelsen (Chlast), Bar­tosz Bie­le­nia (Corpus Christi), Viggo Mortensen (Falling), Goran Bog­dan (Father), Elio Ger­mano (Hidden way) a Luca Marinelli (Martin Eden).

V kategorii Evropský objev - Cena Fipresci figurují Full Moon (Bosna-Herzegovina), Gagarine (Francie), Instinct (Nizozemí), Isaac (Litva), Jumbo (Francie/Belgie) a Sole (Itálie/Polsko).

V kategorii komedií jsou nominovány filmy Výhody cestování vlakem (Španělsko/Francie), Dámy z oceli (Finsko) a The Big Hit (Francie).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám