Hlavní obsah

Zemřel Ivo Niederle, herec malých rolí z majora Zemana i Pana Tau

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní a filmový herec Ivo Niederle zemřel ve věku 91 let. Objevil se v desítkách seriálů i filmů, hlavní role však nedostával.

Foto: Profimedia.cz

Ivo Niederle

Článek

Zprávu o úmrtí potvrdil serveru Tn.cz zpěvák Josef Zíma.

Ivo Niederle, o jehož úmrtí informoval deník Blesk, se narodil v Praze roku 1929, absolvoval tam také DAMU a v hlavním městě prožil i většinu pracovního života s malou přestávkou v teplickém divadle během padesátých let. Další dekády pak působil na pražských scénách.

U filmu debutoval v dramatu Past (1950), v šedesátých letech hrál v komedii Ledoví muži nebo ve slavném dramatu Kočár do Vídně, které režíroval Karel Kachyňa. Později třeba ve filmech Pěnička a Paraplíčko, Kam slunce nechodí, Pěsti ve tmě, Discopříběh, Blízko nebe a Zloději zelených koní.

Ještě delší je jeho seriálová historie - začíná Písní pro Rudolfa III., pokračuje legendární sérií Hříšní lidé města pražského, dále F. L. Věkem, Panem Tau či Chalupáři. Nechybí ani normalizační dílka Žena za pultem a 30 případů majora Zemana a v osmdesátých letech pak Sanitka, Arabela, Zlá krev, Vlak dětství a naděje nebo Gottwald, komunistický propagandistický seriál oslavující jednoho z největších zločinců a vrahů v našich dějinách.

Ve vedlejších rolích se uplatňoval až do roku 2017 a párkrát se objevil i v zahraničních filmech natáčených u nás (Palčivé tajemství či Tvá sestra je vlkodlak).

Reklama

Výběr článků

Načítám