Hlavní obsah

Zemřel herec Yaphet Kotto z Vetřelce. V bondovce bojoval s Rogerem Moorem

Americký herec Yaphet Kotto zemřel v pondělí ve věku 81 let. Měl to štěstí, že se objevil mimo jiné v ikonických filmech jako Vetřelec, Žít a nechat zemřít nebo Brubaker.

Foto: Profimedia.cz

Vetřelec. Vpravo Yaphet Kotto, vlevo Sigourney Weaverová, uprostřed Harry Dean Stanton.

Článek

„Jsem sklíčená a stále šokovaná, že Yaphet, můj manžel po 24 let, zemřel,” uvedla jeho manželka Tessie.

„Hrál jsi v některých filmech zloduchy, ale pro mě a mnoho dalších lidí jsi byl pravý hrdina. Dobrý muž, dobrý otec, dobrý manžel a slušná lidská bytost. Takový se těžko hledá,” vzkázala svému muži.

Newyorský rodák Kotto zahájil filmovou kariéru v šedesátých letech ve filmech jako Čtyři z Texasu a Případ Thomase Crowna. Známý začal být díky bondovce Žít a nechat zemřít. Roger Moore jako 007 se tehdy vydal na tajemný ostrov San Monique v Karibském moři, ovládaný kultem voodoo. Na tajných plantážích tam zlý doktor Kananga, kterého hrál právě Kotto, produkoval tuny heroinu.

Foto: Profimedia.cz

Yaphet Kotto s Rogerem Moorem ve filmu Žít a nechat zemřít

Ještě slavnější je Vetřelec, nejednou prohlášený za nejlepší sci-fi thriller všech dob. Kotto hrál Dennise Parkera, technika na kosmické lodi Nostromo. Objevil se také v Běžícím muži s Arnoldem Schwarzeneggerem.

Rozsáhlá byla i jeho televizní kariéra, z mnoha seriálů jmenujme třeba Kořeny, To je vražda, napsala, A-Team, Zločin v ulicích a Zákon a pořádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám