Hlavní obsah

Zakladatelka festivalu Serial Killer Kamila Zlatušková: Zaměříme se na britské seriály

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský festival televizních a online seriálů Serial Killer se v září zaměří na britskou komediální tvorbu. Přesněji řečeno na ženské tvůrkyně, jako je například autorka mnohokrát oceněné Potvory, herečka a scenáristka Phoebe Waller-Bridge. Festival, který chce zároveň exportovat do západní Evropy to nejlepší ze zdejší tvorby, se letos kvůli pandemii možná odehraje zčásti na internetu, prozradila jeho zakladatelka Kamila Zlatušková.

Foto: Lucie Levá

Kamila Zlatušková věří, že pandemie festival nezastaví.

Článek

Do příprav třetího ročníku festivalu Serial Killer zasáhla pandemie koronaviru…

Letos jsme chystali velký třetí ročník. Po dvou předešlých, kdy jsme zazářili a začalo se o nás mluvit v televizích v západní Evropě, zejména v těch progresivních skandinávských, jako o akci, kterou by si žádný televizní profesionál neměl nechat ujít, nás začaly pozitivně vnímat i některé světové VIP osobnosti, o jejichž účast jsme od začátku stáli. I tím bychom naši akci ještě více zatraktivnili pro všechny normální diváky kvalitních televizních seriálů.

Měli jsme i hodinovou prezentaci na televizní sekci Berlinale, kam jsme byli pozváni, všechno to bylo správně načaté. Jenže člověk míní, korona mění.

Váhali jste, jestli do toho letos jít?

Už v březnu jsem se rozhodla, že se nebudu utápět v depresích, a naopak chytím příležitost za pačesy, protože štěstí přeje připraveným. Snažíme se k tomu přistoupit maximálně zodpovědně, ve vztahu k rozpočtu i ke všem našim návštěvníkům. Chceme být připravení na případné komplikace a zpřístupnit náš atraktivní program divákům, i kdyby náhodou nemohli oni přijít za námi do Brna.

Jsme v neustálém spojení se všemi velkými televizními festivaly v zahraničí, díváme se, jak se s tím perou ostatní. Když to celé uděláme opravdu dobře, mohla by se naše digitální verze stát naší velikou předností. Ale v žádném případě nechceme rezignovat na pořádání živé akce, protože nám už teď potvrdila účast celá řada těch nejvýznamnějších tuzemských televizních hráčů.

Zvažovali jste, že časem vybudujete festivalovou VOD platformu, na které by se daly zhlédnout seriály ze soutěžního programu, které se u nás později nedostanou do vysílání. Pandemie pomohla její zprovoznění trochu urychlit?

Ano, korona nás donutila urychlit tento způsob distribuce obsahu. Ale nejen nás. Vzhledem k turbulentnímu celosvětovému vývoji na tomto poli, kdy vzniká velké množství nových platforem tohoto typu, jsem svoji původní představu přeformulovala.

Už se do toho nechceme pouštět sami, ale ve spolupráci s partnerem, který má už svoje zázemí, zkušenosti a know-how. Probíhají námluvy a myslím, že jsme sice mladá, trochu bláznivá, ale sympatická nevěsta s velkými možnostmi rozvoje do budoucna.

Foto: Lucie Levá

Kamila Zlatušková

Jak vypadá zájem o soutěž mezi tvůrci a producenty ze zahraničí?

Jsme výběrový festival a děláme aktivní dramaturgii. Existuje možnost k nám seriál přihlásit a mnoho producentů i vysílatelů už to využilo, ale my sami objíždíme ty nejlepší evropské akce a aktivně hledáme nové tituly, které mají potenciál na to, aby rezonovaly tematicky i formálně. Mluvíme s tvůrci a zástupci televizí v průběhu roku, zároveň prezentujeme náš festival a ukazujeme, jaké tituly u nás soutěžily, čímž je i propagujeme.

Loni jste v předpremiéře uvedli minisérii České televize Zrádci režiséra Viktora Tauše. Co zajímavého z domácí tvorby se v soutěži objeví letos?

Soutěž střední a východní Evropy budeme uzavírat v srpnu. Některé série jsou ještě ve výrobě, koneckonců na prvním ročníku jsme exkluzivně uvedli víc než půl roku před premiérou první dva díly seriálu Most!, který byl tehdy také ještě ve výrobě. Zrádci byli loni touto dobou také ještě na natáčecím place. Vyčkáváme tedy a těšíme se, co skvělého budeme moci našim divákům nabídnout v exkluzivní premiéře letos.

V sekci Fokus jste se v prvním ročníku zaměřili na dánskou tvorbu, ve druhém na norskou. Kterou zemi jste vybrali tentokrát?

Dlouhodobě jsme pro třetí ročník měli vybranou Velkou Británii. Ale vzhledem k bohaté nabídce kvalitních titulů a také pandemii jsme se rozhodli, že tvorbu této země rozdělíme do dvou ročníků. A protože jsme cítili, že více než kdy jindy potřebujeme optimismus a humor, chtěla jsem se letos víc soustředit na komedie. Dramaturgyně festivalu Táňa Zabloudilová dostala geniální nápad zaměřit se na britcomy a humor z perspektivy žen jako tvůrkyň, případně mužů komiků, kteří s tímto tématem pracují.

Příkladem může být jeden z největších ostrovních hitů s několika cenami Emmy s názvem Potvora (Fleabag) z produkce BBC, u něhož byl koproducentem Amazon. Nádherných titulů, které na úspěch Potvory reagují, máme pochopitelně víc a nemůžu se dočkat, až je uvedeme.

Pokud jde o hosty, zdá se, že se vám daří šířit pověst festivalu a budit zájem. Prý se vám ozval britský Netflix…

Ano, nedobytný Netflix, který má podle pověstí ve svém sídle hned dvě linie bodyguardů a je v neustálém obležení všech, kteří s ním chtějí navázat spolupráci, se nám sám ozval minulý týden. Bylo to na základě pozitivní reference jednoho britského hosta z minulého ročníku.

Chce o nás vědět víc. Ale podobně velkou radost jsem měla i z mailu od vedení amerického Amazonu před několika měsíci. Tomu o nás zase referovala jedna naše porotkyně.

Mimochodem právě Amazon v poslední době šlape ve sledovanosti Netflixu na paty, a třeba v Německu je dokonce úspěšnější. Po prezentaci na Berlinale mi řekl šéf evropské HBO, který sídlí v Londýně, že to byla skvělá prezentace, a když budeme cokoli potřebovat, můžeme se obrátit přímo na něj.

To všechno jsou pro nás skvělé zprávy, ale je před námi ještě obrovský kus práce, nesmíme usnout na vavřínech. Ale jisté je jedno – pandemie nás nemá šanci zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám