Hlavní obsah

Z Sherlocka bude Litviněnko. Benedict Cumberbatch v seriálu Londongrad

Společnost HBO chystá seriál o aféře Alexandra Litviněnka, bývalého ruského agenta, kterého podle vyšetřovatelů zabila ruská tajná služba. Seriál se bude jmenovat Londongrad, což je ironické označení Londýna, které se vžilo poté, co tam miliardáři z postsovětských republik začali nakupovat nemovitosti a firmy.

Foto: Studio Canal

Benedict Cumberbatch

Článek

Benedict Cumberbatch má hrát hlavní roli Alexandra Litviněnka v sérii inspirované knihou The Terminal Spy Alana Cowella. Scénář sepsal David Scarpa a režie se má ujmout Bryan Fogel.

Cumberbatch je v současnosti nejznámější díky seriálu Sherlock. Účinkoval taky v sériích Poslední nepřítel, Až na konec světa nebo Patrick Melrose. Z celovečerních filmů lze jmenovat třeba 1917, trilogii Hobit, 12 let v řetězech, Kód Enigmy, Královu přízeň, Pokání nebo komiksové adaptace jako Thor: Ragnarok a Avengers: Endgame.

Foto: Universal Pictures

Benedict Cumberbatch ve filmu 1917.

Alexandr Litviněnko, který zběhl od KGB a žil v Anglii, zemřel 23. listopadu 2006. Několik týdnů předtím vypil čaj otrávený poloniem 200 v londýnském hotelu Millennium. Sám prohlásil, že ho nechal otrávit ruský prezident Vladimir Putin.

Také britská policie a Evropský soud pro lidská práva (ECHR) tvrdí, že Litviněnka zlikvidovala Moskva: „Soud dospěl bez pochybností k závěru, že vraždu spáchali pánové Lugovoj a Kovtun. Plánovaná a komplexní operace zahrnující obstarání vzácného smrtelného jedu, zajištění cesty dvojice a opakované přetrvávající pokusy podat jed naznačují, že cílem operace byl Litviněnko.“

Moskva to odmítá. Snahu spolupracovat s vyšetřovateli neprojevila.

Reklama

Výběr článků

Načítám