Hlavní obsah

Vznikne film o krasobruslaři Nepelovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští a slovenští tvůrci se rozhodli zfilmovat příběh legendárního československého krasobruslaře Ondreje Nepely. Novinky o tom informovala PR manažerka Bontonfilmu Lucia Muráriková.

Foto: Profimedia.cz

Foto z výstavy o Nepelovi v Košicích

Článek

„Nepelův život tak trochu připomíná hollywoodský film, proto je překvapivé, že až dosud tento námět filmaři obcházeli,“ uvedla Muráriková. Producenti potvrdili, že do role hlavní ženské postavy, Nepelovy trenérky Hildy Múdré, obsadili slovenskou herečku Janu Nagyovou, která se nejvíc proslavila rolí princezny Arabely. Představitele Nepely zatím tvůrci hledají a casting postoupil už do finální fáze.

Film s pracovním názvem Nepela: Cesta za svobodou by se měl začít natáčet v roce 2023 a do kin by měl zamířit v roce 2024. Za kameru se postaví slovenský kameraman Martin Štrba, který má na kontě filmy jako Zahrada, Rivers of Babylon, Občanský průkaz, Masaryk a další.

„Důvodem, proč jsem se rozhodl natočit film o dnes už téměř zapomenutém krasobruslaři, je jeho nadčasový životní příběh včetně odkazu, který po sobě zanechal a který je aktuální i pro lidi 21. století. Je to boj o osobní svobodu a možnost seberealizace,“ uvedl režisér filmu Jakub Červenka.

Lekce místo ikon. Ari Folman natočil film o Anně Frankové

SALON

Nepela získal na olympiádě v Sapporu v roce 1972 zlatou medaili a političtí představitelé tehdejšího Československa slíbili, že mu umožní opustit ČSSR a účinkovat v ledové revue v USA. Po návratu ze Sappora mu však v odletu do Spojených států zabránili a dostal za úkol vyhrát mistrovství světa v krasobruslení v Bratislavě v roce 1973. „Stal se z něho pták uvězněný dvojí kleci. Jednou byl tehdejší režim, druhou jeho vlastní sexuální orientace,“ říká Červenka. Homosexualita byla tehdy považovaná za úchylku. Nepela žil v obavách, že odhalení jeho sexuální orientace z něj udělá devianta a zničí jeho kariéru.

Po zisku titulu mistra světa v roce 1973 Československo opustil, účinkoval v ledové revue Holiday on Ice, získal trenérskou licenci a trénoval v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám