Hlavní obsah

V Kanadě je zájem o české drama Oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film režiséra Michala Blaška Oběť se představí v sekci Contemporary World Cinema na festivalu v kanadském Torontu, který by mu mohl pomoci vstoupit na severoamerický trh.

Foto: Adam Mach

Vita Smačeljuk

Článek

Oběť vypráví o svobodné matce z Ukrajiny, která žije v malém českém městě. Když je její syn napaden, celé město se solidárně spojí a podporuje je proti údajným romským agresorům. Poté, co se její syn probudí v nemocnici, začíná být těžké odlišit pravdu a lež.

V česko-slovensko-německém filmu si zahráli Vita Smačeljuk a Gleb Kuchuk, z českých herců například Igor Chmela nebo Viktor Zavadil. Státní fond kinematografie ho podpořil během vývoje i ve výrobě.

„Studentský film režiséra Michala Blaška nazvaný Atlantida, 2003 byl v roce 2017 uveden na festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation. V únoru letošního roku se jím režírovaný seriál Podezření (produkovaný Českou televizí) dostal na Berlinale do sekce Berlinale Series. Slovensko-česko-německá Oběť bude mít světovou premiéru na festivalu v Benátkách, kde byla vybrána do prestižní soutěžní sekce Orizzonti. Tím režisér dovršil účast na pomyslné trojici nejprestižnějších a neslavnějších filmových festivalů,“ sdělil Jiří Vaněk ze Státního fondu kinematografie.

V Torontu v minulosti uvedli také drama Václava Marhoula Nabarvené ptáče nebo krátké animované filmy Milý tati (2021) a Dcera (2019).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám