Hlavní obsah

V Hollywoodu je odepsali, ale dokázali se vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávaný snímek Velryba režiséra Darrena Aronofského s sebou přináší i velký herecký návrat. Do velkého světa filmu se znovu podařilo proniknout jedné, kdysi blyštivé hvězdě. Slavný comeback prožívá Brendan Fraser. V historii Hollywoodu přitom není jediný, komu se podařilo vrátit na výsluní, před kamery.

Trailer k filmu VelrybaVideo: Aerofilms

 
Článek

Brendan Fraser

V devadesátých letech byl Brendan miláčkem Hollywoodu, jako dobrodruh Rick O’Connell v Mumii brázdil egyptskou poušť, jako Král džungle zas lámal ženská srdce. Jenže kvůli četným zdravotním problémům se nabídky na role objevovaly méně a méně, až zcela zmizel. Jak se nyní ukázalo, „jen“ na pár let.

Foto: Profimedia.cz

Brendan Fraser - Velryba

Znovu se o něm mluví díky seriálům Kondor nebo Doom Patrol, kde hraje, a především jej na výsluní vrátila novinka Darrena Aronofského Velryba. Jako téměř třísetkilový učitel kreativního psaní totiž předvádí vskutku oscarový výkon.

Kritici nešetří superlativy, označují tuto zimu za dobu „brenesance“ a jednapadesátiletý herec si velice pravděpodobně kráčí až pro Oscara.

Velryba. Brendan Fraser se kvůli roli změnil z krasavce v osamělého tlouštíka

Film

Winona Ryderová

Koncem 80. let objevil Winonu Ryder pro film režisérský podivín Tim Burton a po dvojici snímků Beetlejuice, a především Střihoruký Edward na sebe nenechaly velké role dlouho čekat.

Foto: ČTK

Winona Ryderová ve filmu Gone in the Night, který měl loni premiéru.

V devadesátých letech platila za jednu nejobsazovanějších hereček Hollywoodu. Získala dvě oscarové nominace za filmy Malé ženy a Věk nevinnosti a natočila svůj vysněný projekt z prostředí dívčí léčebny Narušení.

Trailer ke třetí sérii Stranger ThingsVideo: Netflix

Když byla roce 2001 zadržena za drobné krádeže a držení drog, její kariéra a hvězdný obraz se začaly hroutit. Když se objevila ve vedlejší roli v temném baletním snímku Černá labuť, mnoho lidí se domnívalo, že její kariéra končí. Opak je ale pravdou, za což může jednapadesátiletá herečka vděčit především bratrům Dufferovým. Díky jejich hororovému retro hitu Stranger Things se opět zařadila mezi esa.

Britskému žebříčku vládne díky seriálu píseň z roku 1985

Koktejl

Robert Downey Jr.

Na syna slavného herce a režiséra Roberta Downeyho sr. čekala v devadesátých letech slibná kariéra. Zahrál si milovaného komika Charlieho Chaplina v jeho životopisném snímku nebo se objevil v moderní Shakespearově adaptaci Richarda III. Po slibném rozjezdu však čekal strmý pád, který zavinily především drogy a alkohol.

Foto: Falcon

Robert Downey Jr. jako Tony Stark alias Iron Man v Avengers: Infinity War.

Důvěru v polozapomenutého herce vložilo komiksové studio Marvel a obsadilo jej do role milionáře Tonyho Starka, který zachraňuje svět v kostýmu Iron Mana. Ve svých čtyřiceti se tak díky obrovskému úspěchu superhrdinské franšízy stal jedním z nejlépe placených herců v Hollywoodu.

Jennifer Coolidgeová

Bostonská rodačka debutovala v Hollywoodu na místní zvyky v poměrně pozdním věku, což je pro ženu skutečně výjimečné, hned se svou první velkou rolí se však nesmazatelně zapsala do paměti diváků.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Jennifer Coolidgeová v únoru 2023 přebrala za své herecké umění i cenu na univerzitě v Cambridgi.

Role matky jednoho z hlavních hrdinů ze série Prci, prci, prcičky, Stiflera, se stala ikonou. Jednašedesátileté herečce se však nedařilo se vymanit z laciných komedií a rolí ztřeštěných postarších dam oplývajících sex-appealem.

Obrovský potenciál v ní spatřil až před dvěma lety Mike White a nabídnul jí roli expresivní paničky Tanyi v jízlivě komediální minisérii Bílý lotos.

Trailer seriálu Bílý lotosVideo: HBO

Coolidge do role truchlící ženy, jež jede na Havaj rozprášit popel své mrtvé matky, se setkala s takovým ohlasem, že se jako jediná objevila i v nezávislé druhé sérii. Postava jí vynesla i Zlatý glóbus.

RECENZE: Místo řízků v alobalu kaviár. Účastníci zájezdu s americkým přízvukem

Film

Reklama

Související témata:
Jennifer Coolidge
Winona Ryder

Výběr článků

Načítám