Hlavní obsah

Tereza Nvotová: V Americe jsou filmové festivaly druhořadé, jde tam především o byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citlivě a zároveň s nadhledem dokáže přiblížit obtížná nebo nám zdánlivě vzdálená témata. Díky tomu se slovenská režisérka a scenáristka Tereza Nvotová (35) může pochlubit i řadou cen. Zatím poslední je ze švýcarského Locarna za snímek, který si bere na paškál báchorky o čarodějnicích – bosorkách. Jestli k němu přidá i sošku Českého lva, se dozvíme 4. března.

Světlonoc trailerVideo: Forum Film

 
Článek

Vaše Světlonoc má sedm nominací na České lvy. Mohou vám nějak pomoci v kariéře?

Určitě. Může pomoci už jen samotná nominace, protože akademici jsou profesionálové, kteří se shodli, že film je ve vybraných kategoriích kvalitní. Zároveň se ale ukazuje, jak je absurdní umění hodnotit. Ať už se bavíme o obrazech, hudbě, filmech.

Když se podíváte, jaké další snímky jsou v nominacích, vidíte obrovskou žánrovou pestrost. Jak se tedy pozná, který je skutečně kvalitní, a co je věc osobního vkusu? Nechci tím říci, že to budu nějak bojkotovat. Jen myslím, že nakonec může rozhodovat náhoda.

Jste jednou nohou i v USA, protože jste si vzala Američana. Jak tam funguje filmový průmysl?

V Americe jsou festivaly druhořadé, jde tam především o byznys. Celý finanční model je jiný, tady v Evropě točíme hlavně za peníze ze státních fondů, tam je všechno soukromé a producenti investují nikoliv pro uměleckou hodnotu, ale proto, aby vydělali. I když se často tváří opačně. Od toho se všechno odvíjí.

Foto: Petr Horník, Právo

Tereza Nvotová

Projekt a jeho financování záleží na hercích, čím známější tvář, tím větší rozpočet. Je to proti Evropě docela nemilosrdné, ale na druhé straně neexistuje země s lepším selfpromem než Amerika. A to přes hollywoodské filmy, které znají všude.

Nezamýšlíte pracovat se svým americkým manželem?

Zatím ne. Mám v Americe své agenty, kteří mi přinesli projekty, ale ty jsou bez manžela (herec Jacob Pitts - pozn. red.). On mi ale nesmírně pomáhá pochopit ten americký model.

CELÝ ROZHOVOR S TEREZOU NVOTOVOU VYŠEL V ÚTERÝ 28. ÚNORA VE STYLU PRO ŽENY DENÍKU PRÁVO

Na Slovensku měl premiéru film o Vladimíru Mečiarovi

Kultura

Skladatel Jonatán Pastirčák: Cením si toho, že filmy Arvéd a Svetlonoc vůbec vznikly

Kultura

Reklama

Související témata:
Film Světlonoc

Výběr článků

Načítám