Hlavní obsah

Sucho a Fukušima. Dny evropského filmu otevřou zásadní témata

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Dny evropského filmu (DEF) nabídne 40 filmů z téměř 30 evropských zemí. Hlavní část programu proběhne od 16. do 23. června v Praze, Brně, Ostravě.

Foto: Dny evropského filmu

Z filmu Až přijde oheň

Článek

Festival nabídne filmy již oceněné ve světě i odvážné debuty. Evropský film představí celkem v 6 programových sekcích a jedním z hlavních témat bude sucho.

„Ráda bych diváky pozvala na dvě akce v rámci doprovodného programu festivalu, které se věnují aktuálním tématům. V sekci K věci – do divočiny představíme film Až přijde oheň, doplněný o platformu Café Evropa, zavedený formát debatování aktuálních evropských témat, tentokrát zaměřený na problematiku sucha a požárů. Ve stejné sekci uvedeme film Space Dogs, po kterém bude následovat debata s organizací Hlas zvířat, která bojuje za práva zvířat a pokud někde dochází k jejich porušování, vede trestní spory. V červnu vstupuje v ČR v účinnost novela trestního zákoníku sepsaná touto organizací,“ uvedla ředitelka DEF Barbora Golatová.

“Promítáme i hity Druhý krok o výpravě do vesmíru a koňskou fascinaci Ex Anima. Pozoruhodný snímek Po spadu od Sama Wolsona a Dominica Nahra potom atakuje hranice dokumentárního žánru. Ocitáme se v oblasti fukušimské elektrárny, kde se před 10 lety odehrála jaderná katastrofa. Díky VR technologii (virtuální realita) máme možnost nahlédnout osudy zdejších obyvatel mnohem sugestivněji, než kdyby šlo o 2D film,” doplnil dramaturg Šimon Šafránek.

„Českou VR tvorbu zastoupí v sekci Film a hudba projekt Brainz Music House.  Jde o vystoupení třech kapel Kafka Band, I Love You Honey Bunny a Tata Bojs. V případě Tata Bojs jde pak o speciální verzi jejich písně Jaro, která vychází z VR instalace, jež byla k vidění na výstavě TATA 30JS.”

Programová nabídka je rozdělena do 6 sekcí: Strach a sny, Bez rodičů, Hvězdy, Film a hudba, K věci - Do divočiny a Media - Absurdní svět.

Vstupenky a další podrobnosti najdete na dnyevropskehofilmu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám