Hlavní obsah

Stanislav Majer a Martin Pechlát točí film inspirovaný knihou Srdce temnoty

Režisér David Jařab právě natáčí filmové podobenství Hadí plyn inspirované novelou Josepha Conrada Srdce temnoty.

Foto: Mayo Hirc

Stanislav Majer

Článek

Srdce temnoty (Heart of Darkness) je próza Josepha Conrada, která patří k nejvýznamnějším literárním dílům 20. století. Knižně vyšla už v roce 1902. Sleduje cestu kapitána Marlowa do nitra Afriky, ale hlavně popisuje zrození temných sil v lidské mysli.

Jařab už Srdce temnoty zpracoval v divadle, filmová adaptace prý ale bude svébytná. Děj se výrazně posunul - hlavní hrdina je Čech a nejede do Afriky, nýbrž na Balkán.

Do hlavní role Roberta Kleina David Jařab obsadil Stanislava Majera. V dalších rolích se pak představí například Martin Pechlát, Dalibor Buš, Mara Lukama nebo Václav Vašák.

Foto: Mayo Hirc

Stanislav Majer a Martin Pechlát

Klein hledá nevlastního bratra Emanuela, se kterým se viděl jen několikrát v životě. Odjel kamsi do neprostupné oblasti v Evropě. Robert navštíví dvě firmy, které jeho bratra vyslaly na tato místa, japonskou společnost, která zde loví úhoře, a americký trust, který zde nelegálně provádí průzkum pro těžbu metanu.

Ze zpráv pochopí, že bratr je v této oblasti velmi úspěšný, ale zároveň od něj prakticky nepřichází žádné zprávy a jeho činnost začíná u zaměstnavatelů vzbuzovat obavy. Robert se rozhodne vydat za svým bratrem, přestože si vědomě vůbec není jistý, proč tuto cestu podstupuje.

Vydává se na cestu bažinatou krajinou, plnou odkazů na přítomnost jeho bratra, jehož jméno vyvolává v některých lidech strach, v některých nevoli a v některých posvátnou úctu. Průběžně se dozvídá, že se jeho bratr Emanuel obklopil ve svém táboře skupinou nelegálních uprchlíků z Afriky, která mu pomáhá v lovu úhořů i v geologickém průzkumu pro těžbu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám