Hlavní obsah

S novým rokem přicházejí i nové seriály

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva se televizní publikum rozloučilo se starým rokem, už aby zasedlo k obrazovce znovu. Velké televizní stanice totiž přicházejí s hranými novinkami hned zkraje sezony. Nejvíce jich nasazuje do vysílání Česká televize. Komerční Nova jako obvykle prozatím vyčkává a počátkem ledna přichází jen s premiérovými díly své letité seriálové stálice Ordinace v růžové zahradě 2. Zbylé dva velké kanály však na nic nečekají.

Foto: Česká televize

Marek Adamczyk, Marek Němec a Svatopluk Skopal v novém seriálu Poldové a nemluvně.

Článek

Post stanice, která s novinkami přispěchala nejdřív, letos znovu připadl veřejnoprávní televizi. S vlastní premiérou totiž přivítala už Nový rok, a to třetím dílem z minisérie Marie Terezie, jímž navázala na úspěšné první dva díly z roku 2018. V neděli bude následovat ještě čtvrtý, a publikum se v budoucnu dokonce může těšit ještě na další dva, které se připravují.

Mezinárodní koprodukční projekt čtyř stanic ze zemí bývalého Rakouska-Uherska jich tedy bude mít celkem šest, a jak řekla Právu scenáristka Mirka Zlatníková, bude sledovat Marii Terezii až do poslední životní fáze. „V závěrečných dvou dílech jí bude kolem šedesáti let a dění se přesune spíš k mladším členům rodiny. V tomto věku totiž už člověk nebývá hlavní figurou,“ naznačila s úsměvem.

Podle kreativního producenta Jana Maxy se s pokračováním původně nepočítalo, ale po velmi úspěšném odvysílání v zahraničí projevili Rakušané jako největší koprodukční partner zájem, aby minisérie odvyprávěla i další osudy slavné panovnice.

Stefanie Reinspergerová: Marie Terezie? To jsem já

Styl

Letos si s novinkami pospíšila i Prima, která včera večer nabídla novou epizodu z britského seriálu Vraždy v Midsomeru. Další díly ze zatím poslední, už jednadvacáté minisérie odvysílá v úterý 7. a ve čtvrtek 9. ledna a poté už odstartuje její nový seriál.

Jmenuje se Slunečná a dvě sestry se v něm budou rozhodovat, co si po otcově smrti počnou s rodinnou farmou. První díl se bude vysílat 11. ledna. Seriál poté 14. ledna nahradí Krejzovi, poběží v jejich čase dvakrát týdně a diváci se mohou těšit na Terezu Brodskou, Evu Burešovou či Báru Jánovou.

V nejbližších dnech se v programové nabídce objeví i trojice nových kriminálních a detektivních seriálů z produkce České televize. Jako první se v pondělí 6. ledna představí třináctidílné Místo zločinu Ostrava, jehož epizody jsou inspirovány skutečnými případy z Ostravska. Kriminalisty v něm hrají Pavla Beretová, Stanislav Majer, Pavel Kříž a Karel Dobrý.

RECENZE: Krimi s Rodenem neurazí, ale ani nenadchne

Kultura

Novinkám vládnou detektivky

V pátek 10. ledna se u rovněž třináctidílného detektivního seriálu Poldové a nemluvně publikum i zasměje. Komediální detektivka se zaměří na život v jedné policajtské rodině, v níž se do vyšetřování zločinů vytrvale zapojuje i policista v důchodu a čerstvý dědeček, který by měl zapomenout na práci a místo toho hlídat vnouče. Hlavní roli ztvární Svatopluk Skopal, jeho manželku Taťjana Medvecká, mladší generaci pak Marek Němec a Marek Adamczyk.

Podle kreativního producenta a hlavního scenáristy Tomáše Baldýnského, mimo jiné autora sitkomu Comeback (Nova) a komediálního Kosma (ČT), by však divák neměl očekávat ani sitkom, ani druhé Kosmo. Půjde spíš o pohodovou rodinnou podívanou.

„Vždy se mi líbil Dietlův Doktor z vejminku. Ne že bych se k němu chtěl přirovnávat, ale pokud bych měl nějak přiblížit charakter seriálu, tak je to asi vhodný příklad,“ řekl Právu Baldýnský.

Matouš Ruml alias Lexa z Comebacku: Jsem zastáncem domácích porodů

Žena

Trojici novinek s tématem zločinu uzavírá dvojdílná minisérie Stockholmský syndrom, který odvysílá ČT 1 v neděli 12. a 19. ledna. Příběh o policistovi, jenž v obraně postřelí neznámého muže, což oběma obrátí život o 180 stupňů, natočil režisér Dan Svátek. V hlavních rolích se představí jako policista David Švehlík a postřelený muž Martin Finger.

„Jejich osudy se po letech znovu zkříží a oni mají tak šanci definitivně vyrovnat účty z dávné tragédie,“ říká k tomu Finger, jehož filmová dcera se stala obětí obchodu s bílým masem.

RECENZE: Seriál Sever inklinuje k popisnosti a moralitě

Kultura

Publikum vyhledávající žánr krimi a detektivky si v lednu přijde na své také na placené stanici HBO, která na 13. ledna připravila premiéru seriálu Outsider podle stejnojmenného románu Stephena Kinga. Desetidílná série sleduje vyšetřování děsivé vraždy jedenáctiletého chlapce i tajemné okolnosti činu.

O den později bude mít na HBO premiéru další seriál, a to Nový papež od režiséra Paola Sorrentina. „Na HBO Go bude k dispozici už 10. ledna,“ sdělila mluvčí HBO Europe Pavla Brožková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám