Hlavní obsah

S čerty nejsou žerty, Tři veterány a desítky jiných pohádek točila kameramanka Věra Štinglová. Nyní získala cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace českých kameramanů (AČK) udělila ve středu večer ceny za vynikající kameramanská umělecká díla v oblasti filmu a televize, která vznikla v roce 2022. Jednu z těch hlavních získala i kameramanka Věra Štinglová, a to za celoživotní dílo. Bodovali i tvůrci snímků Podezření nebo Banger.

Foto: Asociace českých kameramanů

Věra Štinglová při práci.

Článek

Štinglová patřila mezi první ženy - kameramanky, které se v Československu prosadily. Podílela se mimo jiné na filmech: Vzpoura na Bounty, Dva šlechtici z Verony, Tom Sawyer, Martin Eden, Starožitníkův krám, Zbojník Ondráš a další.

Věra Štinglová

  • Narodila se v srpnu 1928 v Praze. Od mládí se věnovala fotografování. Byla zaměstnána u firmy Langhans. Následovala studia na filmové fakultě AMU obor filmový obraz, i když v té době bylo kameramanství doménou mužů.
  • Po absolvování školy v roce 1955 byla přijata do nově vzniklé Československé televize jako švenkr. Následovala pozice hlavní kameramanky v redakci vysílání pro děti a mládež, kde se vyráběly hlavně pohádky, ale také publicistické pořady typu Zvědavá kamera nebo Vlaštovka.
  • Spolupracovala s významnými režiséry jako jsou Jaromil Jireš, Ludvík Ráža, Vlasta Janečková, Věra Jordánová, Jiří Krejčík, Libuše Koutná a další.
  • Filmografie uvádí, že natočila 1200 až 1800 titulů nejrůznějších žánrů.

Z mnoha pohádek jmenujme několik s jejími oblíbenými čerty. S čerty nejsou žerty, Čertův švagr, Nemaluj čerta na zeď. Z vážnějších a umělecky náročnějších děl pak díla: O labuti, O Háderunovi a víle Elóře, Malá mořská víla, Sedmero krkavců, Tři veteráni…

Piloti i láska

Odborná porota udělila Cenu AČK za vynikající kameramanské filmové dílo kameramanovi Dušanovi Husárovi za film Banger režiséra Adama Sedláka. V kategorii televize uspěl Adam Mach za Podezření, které režíroval Michal Blaška. Cenu za dokument získal Jakub Vrbík, za snímek Je nalezená tím, koho hledá režiséra Petra Michala.

Odborná porota udělila první Cenu AČK za kameramansky přínosné dílo kolektivu válečných zpravodajů za film Good Old Czechs režiséra Tomáše Bojara. Druhou cenu v kategorii dala ještě kameramance Janě Hojdové za film A pak přišla láska režiséra Šimona Holého.

Režisér Šimon Holý: Je důležité mluvit o tom, co se děje teď a tady

Kultura

Režisér dokumentu o československých letcích Tomáš Bojar: U RAF za války sloužil můj dědeček

Film

Reklama

Související témata:
Asociace českých kameramanů (AČK)
Věra Štinglová

Výběr článků

Načítám