Hlavní obsah

RECENZE: Vraždy na Vysočině. Slušné, byť policejní realitě vzdálené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V městečku Veselá v malebném prostředí Vysočiny se vraždí jak na běžícím pásu. Velitelka Skálová s kolegyní Vlčkovou a svým týmem však pachatele vždy najdou. Po Modravě, Ostravě, Ústí a Plzni přichází seriál Odznak Vysočina na Voyo (a za týden i na Nově).

Foto: TV Nova

Kriminalistka Vlčková (Simona Zmrzlá)

Článek

Postavy z Odznaku Vysočina nejsou špatně napsané, v týmu odlišné povahy dobře fungují, protože vyvolávají konflikty. Pomáhá i obsazení slušných herců.

Skálová (Monika Hilmerová) je zkušená policajtka, která nechává své lidi odpočinout. Nehrotí situace, chce, aby spolupracovali a nehádali se. To se jí za začátku moc nedaří, protože mladá ambiciózní Vlčková (Simona Zmrzlá) pedanticky trvá na předpisech a systematickém rozdělení práce, čímž hrozně štve starého praktika Šmída (Michal Suchánek).

Občasné pohledy do soukromí protagonistů nevadí, v seriálu ale určitě mohlo být víc inteligentního humoru, působí trochu suše. Případy vycházejí z venkovského prostředí. Vybrány byly docela věrohodné zápletky, ale nepřinášejí nic unikátního, kvůli čemu by si je divák měl zapamatovat. Někdy se zbytečně uchylují k detektivkovému klišé (tajný vztah ženatého doktora s mladou sestřičkou).

Foto: TV Nova

Zkušená vedoucí týmu Skálová (Monika Hilmerová)

Pár momentů ve scénáři vyvolává údiv. Třeba když někomu sdělují, že ho podezírají z vraždy, pachatelé, včetně dobře situovaných vysokoškoláků, si vůbec nezavolají právníka, pak se rychle vzdají a přiznají. Formát krátké epizody to asi vyžaduje, ale život vypadá jinak.

Spíše úsměvná je utkvělá představa tvůrců seriálů, že v mordpartách zásadně pracují dámy, téměř modelky. V českém prostředí je to zcela nepravděpodobné, ale většina scenáristů to pořád dokola opakuje, s čestnou výjimkou Případů 1. oddělení.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám