Hlavní obsah

RECENZE: Spencer. Studie psychických problémů

Byla krásná, milovaná, obdivovaná, ale hlavně zoufalá. Na Vánoce 1991, šest let před smrtí, dokonce na pokraji psychického zhroucení. Tak představuje britskou princeznu Dianu nový film chilského režiséra Pabla Larraína Spencer, který měl světovou premiéru na podzim na mezinárodním filmovém festivalu v italských Benátkách. Od včerejška je i v českých kinech.

Trailer filmu SpencerVideo: Forum Film CZ

 
Článek

Larraín režíroval už životopisné filmy Neruda o chilském básníkovi a Jackie, portrét manželky amerického prezidenta Kennedyho. Ve filmu Spencer přibližuje pocity a psychické problémy Lady Diany, rozené Spencerové, během tří vánočních dnů, které trávila jako obvykle s královskou rodinou na panství Sandringham v anglickém Norfolku.

Právě během těch tří dnů se údajně (úvodní titulek upozorňuje, že jde o pohádku na základě skutečné tragédie) rozhodla ukončit desetileté manželství s princem Charlesem. Než k rozhodnutí dospěla, sledujeme dvouhodinové vnitřní martyrium psychicky nemocné mladé ženy a matky, které nechybělo nic než svoboda a možnost vymanit se alespoň částečně ze staletí neměnných pravidel a zákonů britské královské rodiny.

Film Spencer celkově představuje monarchii s menší vlídností než populární seriál Koruna i než řada ostatních televizních projektů s Dianou jako hlavní hrdinkou. Larraín se ostatně královny Alžběty, prince Philipa a dalších dotkne jen tu a tam. Spíše než portrétem rodiny a princezny je film studií Dianiných pocitů i projevů psychických onemocnění od bulimie k sebepoškozování a občas i k chorému chování vůči dětem.

Diana většinou bloudí odlidštěnými, strohými chodbami panství, všude naráží na přísná pravidla, byť jsou někdy prezentována jen jako „taková zábava“. Sledována sloužícími, kteří ji mají chránit před fotografy a publicitou, Diana „zlobí“, když třeba nepřijde včas k rozbalování dárků a má radost z předpokladu, že „oni“ jsou naštvaní. Až blouznivě touží po rodném domě, který je fyzicky blízko, ale fakticky definitivně ztracený.

Narážky na Charlesův vztah s Camillou jsou prezentovány perlovým náhrdelníkem, který věnoval oběma, i Dianinými představami, že je Annou Boleynovou, kterou dal král Jindřich VIII. popravit, aby se mohl oženit s jinou.

Popravdě řečeno může jít Diana svou rozervaností ve zdlouhavém filmu divákům i dost na nervy. Mnozí si nejspíš řeknou, že koneckonců mohla vědět, do čeho sňatkem s následníkem trůnu jde.

V silnějších scénách s některými služebnými ve výborném podání Sally Hawkinsové a Timothyho Spalla, kteří se ji snaží chlácholit, však přece jen převáží soucit.

Americká herečka Kristen Stewartová prý šest měsíců cvičila britskou angličtinu. Kamera ji většinou sleduje hodně zblízka, režisér ji vedl k co nejvěrnějšímu napodobování gest i chůze, a ona zvládla tuto úlohu velmi dobře.

Pomohly jí v tom i kostýmy, jimiž návrhářka Jacqueline Duranová ještě umocnila dojem, že na plátně je skutečná Diana. Ale jestli to bude stačit, aby film diváky zaujal, je otázka.

Spencer
Velká Británie/Německo/ Chile/USA 2021, 117 min. Režie: Pablo Larraín, hrají: Kristen Stewartová, Sally Hawkinsová, Timothy Spall a další

Hodnocení 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám