Hlavní obsah

RECENZE: Přidej kvas do boršče a budeš hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých kin vstoupila ve čtvrtek ukrajinská romantická komedie Recept na štěstí. Hlavní postavou je roztomilá Varia, která hledá životní štěstí ve vyhlášené kuchyni ve Lvově, kde se také v roce 2021 natáčelo. Po vzoru Amélie z Montmartru (2001), s podobným kukučem, jde za svým snem hlava nehlava. Až, podobně jako ona, málem zapomene na lásku. Ještě že tu je jedna kniha plná receptů. Ukrajinských.

Trailer k filmu Recept na štěstí.Video: Donart Film

 
Článek

Pod snímkem je režijně podepsán Oleksandr Berezaň. Do hlavní role obsadil Irynu Kudašovou, hvězdu ukrajinského filmu. Ta poměrně jistě rozehrává part vášnivé kuchařky, která se po vyhazovu v domovské obci, z tamního bistra u cesty, rozhodne dobýt svět.

Její kouzlo a až neuvěřitelné štěstí jí během pár dnů otevírají nejen dveře kuchyně nejvyhlášenější restaurace ve Lvově, ale i srdce ajťáka (Kosťantyn Temljak), jenž jí pomůže, kde může. Jednoduše proto, že mu taky přijde roztomilá. Nutno zmínit, že i on je velmi pohledný, což je ostatně u romantické komedie (nikoli v IT oboru) téměř pravidlem.

Foto: Donart Film

Recept na štěstí. Iryna Kudašova jako Varia.

A ač se oba herci snaží, co mohou, nekomplikovaný scénář vršící náhodu za náhodou, banalitu za banalitou do vyšších uměleckých sfér jen osobními kouzly nedotáhnou. Ostatně tohle ani nebývá cílem komedií, že?

RECENZE: Rivalové jiskří turnaji i láskou

Film

Jenže u téhle se tvůrci snad ani nemohou tajit tím, že v příběhu zkombinovali hned několik slavných filmů. Vedle Amélie se i průměrně znalému divákovi vybaví při sledování Receptu na štěstí třeba Ratatouille (2007), kde po vaření v kuchyni toužil (také roztomilý) myšák Remy. S pomocí kamaráda Linguiniho a knihy osvědčených receptů se snažil, co mohl, aby uspěl ve světě, který na něj, na krysu, přátelsky nečekal.

Foto: Donart Film

Recept na štěstí. Tetiana Malkova jako Olga Franková.

V ukrajinské komedii jde o knihu zapomenuté legendy ukrajinské kuchyně Olgy Frankové. Tu hraje Tetiana Malkova, která do děje vstupuje jakoby z minulosti, a přesto se stává jeho hlavní hybatelkou. Jen mimochodem, Olga Franková skutečně žila a její odkaz byl za sovětských časů přísně cenzurován kvůli „ukrajinskosti“.

Nacionalistická nota snímkem ostatně prochází velmi výrazně. Podtrhuje to nejen vyznění celé komedie – prozrazovat jej nebudu, ale napovím, že do boršče patří řepný kvas –, ale také obsazení tamních hvězd.

Ve filmu si sami sebe zahráli Alex Yakutov, nelítostný šéfkuchař v ukrajinské verzi reality show Hell’s Kitchen, či zpěvačka Jamala, vítězka soutěže Eurovision Song Contest 2016, a známá ukrajinská modelka a influencerka Victoria Maremukha.

Důraz na národní uvědomění by mohlo být pro neinformované až rušivé, kdyby nemělo kontext. K tomu mimo jiné patří, že jeden z herců, Pavlo Lee (také Li, 1988-2022), se premiéry nedočkal. Zemřel při ruském útoku na Irpin 6. března 2022, při obraně vlasti…

Shovívavý český divák tak tvůrcům kus hrdosti na „ukrajinskost“ jistě odpustí. Odměnou mu bude poetický, nekomplikovaný příběh jedné lásky. Navíc v kulisách krásného města, v luxusní kuchyni, uprostřed jídla, které lidi stmeluje.

A máte-li to jako já, že jste chtěli jet někdy do Lvova, ale teď určitě nemůžete, nebo chcete jen vypnout, Recept na štěstí vás aspoň v tomhle potěší. Je takový „hladivý“, zejména díky skvělé kameře, fotogenickým místům, která zachycuje.

A věřte, nebo ne, ve srovnání s mnohými českými komediemi je tahle ukrajinská - přes všechny možné výtky - ještě výrazně nad obvyklým tuzemským „průměrem“.

Recept na štěstí
Režie: Oleksandr Berezaň
Premiéra: 2. května 2024
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Prázdniny s Broučkem jsou idylické, ale bez humoru

Film

RECENZE: Z Milionáře z chatrče se stal pořádně akční Opičí muž

Film

Výběr článků

Načítám