Hlavní obsah

RECENZE: Idol se prodává sexem a narážkami na hollywoodskou představu o hudebním průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duchovní otec úspěšného seriálu Euforie toužil navázat na svůj syrový atmosférický hit pozvánkou do kuchyně špinavé hudební branže. Ve svém vybájeném vesmíru plném nahoty a laciných melodií však nabídl spíš povrchní karaoke, ve kterém nejlepší tóny zpívají snad nevědomky cyničtí a sarkastičtí manažeři popových hvězd.

Trailer seriálu IdolVideo: HBO Max

 
Článek

S Idolem se bude především české publikum seznamovat nelehko. Pokud se nenechá zaslepit výdechy zrychlujícími tep či pompou a luxusem, bude pro ně prostředí představeného hudebního chrámu na hony vzdálené.

Tím spíš, že jde o přestřelenou fantazii Sama Levinsona a jeho tvůrčího týmu. Ten naservíroval rádoby přitažlivou minisérii, která pluje někde mezi sexy atmosférou hudebních klipů z přelomu tisíciletí a odlehčenou konverzační sondou do hlav hollywoodských agentů jezdících limuzínami. Bohužel s miskami vah výrazně na straně eroticky laděného pozlátka.

Čtyři z celkem pěti epizod sází na náhodu či snad šťastnou hvězdu, zda se jedinec v prostředí domácího kina ještě vrátí, týden co týden obrněn trpělivostí. Za času pilotních epizod pro americké kabelové televize by to byla věc takřka nepředstavitelná.

Idol si hraje s ohněm v tom nejhorším slova smyslu. Výrazně sází na odhalená těla, drobně vyzdvihuje zajímavou linku s narušenou psychikou hlavní postavy a vše korunuje nesympatickým macho manipulátorem, který se snaží působit jako gangster. Výsledkem jsou tři až čtyři hodiny jednobarevných her podle taktovky samozvaného lídra hudebního kultu Tedrose a jeho - bez nadsázky - úžasně talentovaného harému.

Celkovému vyznění nepřidává ani fakt, že The Weeknd je skvělý hudebník a autor, ale mizerný herec, kterému se chcete při prvním náznaku vynucené autority od srdce zasmát. Jeho seriálová partnerka Lily-Rose Depp naopak potvrzuje, že talentované geny skutečně podědila po obou rodičích.

V Idolu nejen herecky převyšuje ostatní, ale i výborně zpívá. Na ruku jí šel také scénář, který jí coby hlavní postavě nabídl nejvděčnější scény. Za zmínku stojí například epizoda s natáčením hudebního videoklipu nebo finále, kde se přece jen tvůrci pokusili o zajímavý obrat.

Spolu s Depp seriálu sluší i pestrý, tematický soundtrack, který bohudík pohladí i melodickými skladbami bez vzdychání do mikrofonu a již zmíněné tlachání na úkor všech manažerů, agentů, poradců a jiných postaviček hudební branže. V tom excelují zejména Hank Azaria s Da'Vine Joy Randolph, kteří si scény úžasně kradou pro sebe. Škoda jen, že je podobných hlodů jako šafránu a v závěru na tom vlastně seriál vůbec nestojí.

Rozuzlení nakonec Idol nabízí solidní, avšak po dlouhých minutách divácké bondáže se vše děje až příliš snadno a zrychleně (možná i s přihlédnutím k faktu, že se seriál z velké části přetáčel). Unavený divák už si tak lístek na vrcholnou show nekoupí, protože zkrátka neví, na jakou přišel, anebo na to po těch dvaceti natřesených zadnicích už zapomněl.

Idol, 5 epizod (HBO Max)
USA 2023, 45-65 min. Režie: Sam Levinson a Amy Seimetz, hrají: The Weeknd, Lily-Rose Depp, Troye Sivan, Debby Ryan, Karl Glusman, Rachel Sennott, Steve Zissis, Hari Nef, Anne Heche, Jane Adams, Jennie Kim, Eli Roth, Suzanna Son, Da'Vine Joy Randolph, Moses Sumney, Hank Azaria a další
Hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám