Hlavní obsah

RECENZE: Film Řekni to psem potěší pejskaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinka scenáristky Ireny Obermannové a režiséra Roberta Sedláčka Řekni to psem se od řady domácích filmů vydávajících se za romantické komedie v dobrém slova smyslu liší. Zábavu a vtip v ní totiž mají na starosti především chytré a radostné border kolie, jejichž schopnost bavit, zakotvená v genech, nikdy neselže. A jsou tu i další psí plemena a lehce komická komunita pejskařů.

Trailer filmu Řekni to psem

 
Článek

Hned při úvodním sestřihu psích dovedností včetně hry na klavír se člověk příjemně naladí na hodinu a půl lehké zábavy, která nepopouzí vulgaritami ani trapnostmi. Jen je, pokud jde o lidské hrdiny a jejich zápletky, značně předvídatelná a řídká.

Dita v sympatickém podání Bereniky Kohoutové je mladá žena, která má delší dobu přítele (Igor Orozovič), takže by si logicky přála založit rodinu. Místo toho jí on nadělí řádku výmluv, proč se musejí rozejít, a navrch ještě psa, kterého Dita nikdy nechtěla.

Že se ho chce ze začátku zbavit a útulek i navštíví, je jen průhledný úvod k tomu, aby si border kolii jménem Rapl zamilovala. A protože její soused (Štěpán Benoni) má fenku téhož plemene, je nasnadě, jak to bude dál a k jakému finále film neodvratně směřuje. Průhlednost nicméně tolik nevadí, protože hrátky lidí se psy i zničující psí hrátky se značkovými předměty se postarají o zábavu tam, kde by bez nich film ovládla nuda.

Zkušená scenáristka Irena Obermannová přesto nepochybně věděla, že tato jediná zápletka by na film nevydala ani s celou smečkou psích kamarádů, a tak doplnila ještě několik podzápletek, které nejsou ničím jiným než cestou, jak filmu dodat několik vedlejších více či méně zábavných postav.

V komunitě pejskařů, která chce pomocí petice získat povolení pro společné hřiště dětí a psů, potěší dvojice pejskařů v podání Taťjany Medvecké a Jiřího Lábuse. Lifestylový svět reprezentují Ditina afektovaná matka v přehnaném, až nesnesitelném podání Veroniky Žilkové a zrádná kamarádka a šéfová (Hana Vagnerová). Že se pod chováním obou ukrývá opuštěné srdce, je nasnadě.

Pražský park Grébovka je krásný a prosluněný, interiéry jsou naleštěné, kostýmy přesně vystihují charaktery jednotlivých postav. Sedláček natočil film, který se od jeho další tvorby značně liší. Je skoro mile starosvětský, a tak by zejména pejskaři, kterých je rozhodně víc než malé množství, mohli kina docela dobře zaplnit.

Řekni to psem
Česko 2022, 85 min. Režie: Robert Sedláček, hrají: Berenika Kohoutová, Štěpán Benoni, Igor Orozovič a další

Hodnocení 55 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám