Hlavní obsah

RECENZE: Film Emma je chytrý, zábavný, jen trochu dlouhý

Právo, Věra Míšková

Romantických a často i vtipných historických filmů podle jedné z předních autorek takzvaného rodinného románu Jane Austenové už vzniklo nepočítaně, jen Emma má už několik zpracování. Naposledy v roce 1996 vznikl film pro kina s Gwyneth Paltrowovou a televizní s Kate Beckinsaleovou v titulních rolích.

Trailer k filmu EmmaVideo: Cinemart

 
Článek

Pod nejnovějším zpracováním s názvem Emma je podepsána debutující režisérka, fotografka Autumn de Wildeová, která si se známou klasikou poradila v zásadě dobře.

Emma Woodhouseová v podání Annye Taylor-Joyové je podle měřítek devatenáctého století velmi krásná, nadprůměrně vzdělaná a emancipovaná, díky rodině výtečně hmotně zajištěná, ale zároveň na to vše patřičně hrdá a nepatřičně nafoukaná. Jejím nejhlubším přesvědčením je, že se nevdá, protože to nepotřebuje, a její největší zábavou je dávat dohromady druhé, protože ona přece nejlíp ví, kdo se ke komu hodí a proč.

Je to zkrátka slečna, jakou byste chtěli za nejlepší přítelkyni, pokud sami nemáte dost toho, čím ona překypuje, a stačí vám „sbírat drobky“ z jejího stolu. A nechtěli, pokud máte dost vlastního sebevědomí. Jenže, jak známo, na každého jednou dojde a odříkaného největší krajíc.

Autumn de Wildeová si byla dobře vědoma, že její zásadní úloha spočívá v obsazení klíčových rolí. I když se trefila dost přesně, v některých postavách očekávání, plynoucí z castingu, nejen ona, ale už scenáristka Eleanor Cattonová nenaplnila. Platí to především o britském miláčkovi Billu Nighyovi. Ten má hned na začátku filmu brilantní vtipný nástup, jenže pak jeho postava Emmina otce ztrácí na významu i množství záběrů, což diváky nepochybně zklame.

To Annya Taylor-Joyová v titulní roli je na tom lépe. Dobře využila dostatek prostoru a přesně vystihla proměnu zprvu dost protivné intrikánky v mladou ženu, kterou láska zaskočí natolik, že začne sama o sobě přemýšlet, pochybovat. Nakonec jí divák přeje, aby její láska došla naplnění. Výtečná je Mia Gothová v roli Emminy jen zdánlivě nerovné přítelkyně.

Film je to chytrý, zábavný, ale byl by ještě mnohem zábavnější, kdyby ubral z dvouhodinové délky a nechal více vyniknout břitkosti, espritu a vtipu, k němuž dává látka dostatek prostoru.

Emma.
Velká Británie 2020, 124 min. Režie: Autumn de Wildeová, hrají: Annya Taylor-Joyová, Bill Nighy, Johnny Flynn a další

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám