Hlavní obsah

RECENZE: Druhá Sestra se drží zavedených přikázání. Z talentu krále hororu už těží jen minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hororový vesmír Jamese Wana V zajetí démonů zakulatil počet filmů, kterými straší diváky už celou dekádu a znovu do kin vrátil démona Valaka v podobě řádové sestry. Hrůznější než zubatá jeptiška nebo ďáblem posedlý kozel už je však jen scénář a absence originality, za kterými tvůrci schovávají atmosférickou, ale prachobyčejnou výplň své úspěšné série.

Trailer Sestra IIVideo: Vertical Entertainment

 
Článek

Sestra II zřejmě potěší sváteční návštěvníky hororu v kinech. A nějaký rok zpátky by asi postava v kápi, která skáče jako čert z krabičky a likviduje vše v cestě, stačila všem.

Mistr hororu James Wan v roli producenta ale zřejmě ještě neodhalil, že se na první pohled jednoduše uchopitelný žánr s dobou posouvá. Bledá ruka šátrající po rouchu zbožných žen, či v případě pokračování dětí, sice postraší, dlouhodobě však dojem nezanechá.

Šestačtyřicetiletý vizionář položil pevné základy svého hororového kánonu, ve kterém nehledě na slabší scénáře vynikala především atmosféra. V pokračování Sestry zůstávají střípky jeho mistrovství. Z mysteriózního triumfu se ale místy stává trochu lepší lekačka, která v cizích rukou až příliš sází na stokrát opakovaná klišé a jejímž smutným pozitivem je fakt, že je alespoň o píď lepší než jednička.

Foto: Vertical Entertainment

Do role sestry Irene se vrací Taissa Farmiga

Valak se navíc tentokrát v hábitu schovává zoufale málo. Režisér Michal Chaves vyměnil jeho strašidelný otčenáš za oživlého kozla, který se komicky v honbě za dalším božím artefaktem střídá se zahradníkem.

Než ale dojde na lámání chleba, vyplní téměř věčné čekání na střet s démonickou jeptiškou nezáživné pátrání sestry Irene a flirt místní učitelky, která netuší, že by ji její milý s trochou štěstí jen přikoval ke kříži a omyl věčným plamenem.

Je to právě představitelka spasitelky církve Irene Taissa Farmiga, která je velkou předností dvoudílného lovu na nevinné duše v Rumunsku či Itálii. Talentovaná sestra na Oscara nominované Very Farmigy (která v sérii V zajetí démonů hraje Lorraine Warren) působí svou přirozeností, civilním herectvím bez nežádoucích emocí a hábit jí zkrátka padne jako ulitý.

Foto: Vertical Entertainment

Démon Valak na sebe bere podobu řádové sestry

Nic to však nemění na tom, jak moc výrazná je tvůrčí rezignace na hororovou revoluci. Se všemi filmovými prvky až kajícně pokojnými v bezpečném chrámu Páně může mít sice Sestra II několik skvělých momentů. Současně ji ale škodí vlažné tempo či příliš doslovný závěr, které mistrovu iluzi tříští do míst, kam série V zajetí démonů rozhodně nepatří.

Wan byl dlouhou dobu esencí originality a jeho díla povyšovala kvalitativně upozaďovaný žánr. Pokud však bude nadále dirigovat své ďábelské ovečky z pozadí, může jít s dalšími sestrami či bratry ruku v ruce zpět o pár let a řadu přetržených krucifixů. Třeba tam znovu objeví, jak boží může horor být.

Foto: Vertical Entertainment

Sestra II zřejmě potěší sváteční návštěvníky hororu v kinech

Sestra II
USA 2023, 110 min. Režie: Michael Chaves, hrají: Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Anna Popplewell, Storm Reid, Bonnie Aarons, Katelyn Rose Downey, Suzanne Bertish, Léontine d'Oncieu, Anouk Darwin Homewood a další
Hodnocení: 60 %

V lednu jde do kin M3GAN. Horor Annabelle zkombinovaný s Terminátorem

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám