Hlavní obsah

RECENZE: Bábovky. Známí herci v povrchní telenovele

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Rudolf Havlík se nebojí kýče a své melodrama Bábovky s Ondřejem Vetchým, Janou Plodkovou, Lenkou Vlasákovou, Markem Taclíkem či Barborou Polákovou vygradoval do výšin, které už běžný smrtelník nemusí „dávat“.

Trailer BábovkyVideo: Cinemart

 
Článek

Bábovky rozestřou několik mini příběhů, které se mají nakonec propojit. Je tu doktorka s necitlivým manželem, které náhle zjistí rakovinu a má jen málo času na vypořádání se se životem, je tu manželka-zoufalka, která touží po dítěti, ale manžel podvodník se vyhýbá sexu, protože pro spermie totiž našel jiné využití (mladou učitelku). V neposlední řadě tu máme manažerku-psychopatku a manžela politika, jejichž rodina je spíše formální a o dospívající dceru se vůbec nezajímají. Ta trpí a teatrálně zlobí.

Základním rysem scénáře je celková banalita. Za 97 minut nepřekvapí žádným novým nápadem, stupňuje citové vydírání a podlézá divačkám telenovel. Ženy jsou zde trpící a pořád se hroutí, zatímco všichni muži jsou zlí, necitliví hajzlové, protože tak si to žánr žádá. A pokud si někdo myslí, že chybí Jiří Langmajer ve stokrát opakované roli starého obšourníka, tak se mýlí.

Foto: Cinemart

Marek Taclík

Foto: Cinemart

Jana Plodková

Foto: Cinemart

Táňa Pauhofová a Ondřej Vetchý

Hlavních postav je hodně, takže jejich problém se často jen naťukne a už se frčí jinam. Vše pak míří ke gigantickému finále, kde se odhalí, kdo je čí otec a matka, budou praskat vody, budou se páchat sebevraždy, bude se rodit i umírat současně.

Ocenit můžeme jen elegantní kameru, která proplouvá vydesignovanými interiéry.

Kulisou melodramatu jsou totiž luxusní vily (samozřejmě v Praze a pokud možno s bazénem), protože tak to cílová skupina asi chce, a s tím přesně ladí také mohutně bublající kýčovitá smyčcová hudba.

Je pozoruhodné, jak se Bábovky občas snaží ukázat střípky hořké reality, ale zároveň se reality zoufale bojí, a tak raději nabídnou jen levnější českou verzi Hollywoodu.

Na snímku je nakonec nejlepší drobná postava vygumovaného pasáka a dealera (Marek Taclík), která svou pitomostí a legračními hláškami nechává na chvíli zapomenout na uslzený svět. Na Thálii to asi nebude, ale pobavil.

Celkové hodnocení: 50%

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám