Hlavní obsah

Pragueshorts vyhrál film Oyu, oceněna i Electra Kashcheevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní soutěž 18. ročníku festivalu krátkých filmů Pragueshorts Film Festival vyhrál francouzsko-japonský snímek Oyu, zvláštní uznání získal filipínský film Na mou duši, na psí uši a snímek Electra, který natočila režisérka Daria Kashcheeva. Ten vyhlásila také nejlepším filmem porota národní soutěže, která rozhodovala nezávisle na porotě mezinárodní soutěže.

Foto: KVIFF

Vítězný film Oyu

Článek

Porota mezinárodní soutěže z 27 snímků ocenila tři. Cenu pro nejlepší film, a s ní spojenou odměnu 3 000 eur (76 160 Kč), získal snímek Oyu režiséra Atsushi Hiraie. „Tento hluboce lidský film vypráví křehký, a přesto silný příběh. Toto dílo nás silně zasáhlo a nemůžeme se dočkat, čím nás režisér Atsushi Hirai překvapí příště,“ uvedla porota.

Film Na mou duši, na psí uši má podle ní „důmyslně vystavěný příběh překrásně vyprávěný velkorysými, smělými a zároveň tajuplnými širokými záběry. Film je mistrovské dílo režiséra, jehož tvorbu se vyplatí sledovat.“

Foto: KVIFF

Ocenění Petr Pylypcuk, Daria Kashcheeva a Alan Sýs

Festival Pragueshorts přináší hvězdy a nejlepší snímky loňského roku

Film

Český snímek Electra je podle porotců„inspirativní film, v němž se kreativní a netradiční technikou skvěle mísí animace s hraným filmem a vytváří nevšedně komponované a mnohovrstevnaté dílo. Je to film, který v nás vyvolává pozitivní pocit závisti“.

Pro Electru se jedná o další z řady tuzemských i mezinárodních úspěchů – snímek měl světovou premiéru na MFF v Cannes, byl oceněn na festivalech v Torontu a Ottawě a je nominován na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film v rámci cen Český lev.

Foto: KVIFF

Z filmu Bzukot země

Zvláštní uznání v národní soutěži získaly dva snímky. Dokumentární film Grety Stocklassy Bzukot Země zaujal porotu díky tomu, jak „mistrně kombinuje prostředky filmu a meta-filmu a zamýšlí se nad tím, kam nás jako lidské bytosti žijící v propojené společnosti dovedla absence diskuze a dialogu“.

Dokumentaristka Greta Stocklassa: Hans Blix? Věří, že svět směřuje k tomu, abychom neválčili

Kultura

Osmý den Petra Pylypčuka pak porotci ocenili „za to, že sází na nevyřčená slova a jednoduché, ale krásné a smysluplné obrazy, které vytvářejí jemnou atmosféru, a za zpracování pro českou kinematografii nezvyklého a neobvyklého tématu“.

Foto: KVIFF

Z filmu Osmý den

S cenou pro nejlepší film národní soutěže se pojí finanční odměna 2000 EUR.

Ceny pro snímky AliEN0089 a Kinderfilm

Experimentální sekce Labo divákům Pragueshorts každoročně představuje neotřelé a inovativní přístupy k filmovému jazyku i formám vyprávění. Porota udělila Cenu za nejlepší film snímku AliEN0089 chilské režisérky Valerie Hofmann. Zvláštní uznání pak míří za filmem Kinderfilm od uměleckého kolektivu Total Refusal.

V neděli 3. března startuje online část festivalu Pragueshorts, který organizuje tým MFF Karlovy Vary, na KVIFF.TV, kde bude do 17. března možné zhlédnutí 55 snímků z festivalového programu, včetně většiny oceněných.

Režisérka Daria Kashcheeva: Nominace na Oscara mi otevřela dveře a pomohla získat české občanství

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám