Hlavní obsah

Oscary proběhnou v dubnu, virtuální předávání odmítají

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předávání Oscarů se přesunulo na 25. dubna kvůli pandemii. Virtuální předávání bez osobní přítomnosti umělců akademie zavrhla.

Oscar

Článek

„Uskuteční se osobní předání Oscarů v přímém přenosu,” sdělil zástupce pořadatelů médiím.

Oceňovat počiny minulého roku koncem dubna sice je trochu pozdě, ale vedla k tomu řada příčin. Je pravděpodobnější, že v té době už budou otevřena kina, takže na oceněné filmy alespoň může někdo jít. Navíc i samotné předávání je obrovská akce, kde se potkávají tisíce lidí, a tak bude lepší, když pandemie trochu utichne.

Ceremonie se obvykle koná v Dolby Theatre v Los Angeles, kam se vejde 3400 llidí. Neví se, jestli úřady povolí zaplnit celý sál, nebo budou nějaká omezení. Řada lidí v sále být nemusí, ceny nakonec převezme jen pár desítek umělců.

Woody Allen slaví 85 let. Génius absurdity, kterého málem zničilo MeToo

Film

Opatření proti pandemii letos uvrhla filmový průmysl do katastrofální situace. Kina jsou pořád zavřená, řada premiér byla odložena. Někteří už nevydrželi čekat a dali nové filmy na internet, přičemž některá velká studia otevřeně říkají, že kina pro ně do budoucna nebudou nejdůležitější. Pokud se vyplatí premiéra na internetových službách, kinopremiéra jednoduše nebude.

Také na Oscarech už kinopremiéra není podmínkou pro nominaci. Prodloužila se i časová lhůta pro uchazeče o cenu, nyní je možné nominovat díla uvedená až do 28. února 2021.

Nová pravidla: Nemáte homosexuály, ženy či menšiny? Zapomeňte na Oscara

Film

Změnily se ale i jiné podstatné podmínky. Oscary stanovily povinné kvóty pro LGBT osoby, ženy, menšiny a postižené ve filmech. Od roku 2024 budou platit velmi podrobná pravidla, která diktují sexuální orientaci nebo zdravotní postižení nejen u herců, ale i u takových funkcí jako střihač nebo stážista.

Nařízení vzbudilo i kritiku, ale akademie je neoblomná.

Reklama

Výběr článků

Načítám