Hlavní obsah

Na zlínském festivalu měla premiéru pohádka Největší dar

Světovou premiéru měla na zlínském filmovém festivalu pohádka Největší dar režisérek Darii Hrubé a Marty Santovjákové Gerlíkové. Snímek je poctou Valašsku a ukazuje, jak to dopadne, když se začnou bohové motat do života lidem a lidé bohům, je to božská pohádka, řekla Santovjáková Gerlíková. Valašsko coby domácí prostředí je pro ni nevyčerpatelnou studnicí námětů. Určitě je tady o čem točit, uvedla režisérka.

Foto: Bontonfilm

Petr Čtvrtníček v pohádce.

Článek

Pohádka je podle ní v něčem netradiční. „Nemáme tam princeznu, půl království a prince, ale máme tam bohyně, čtvero ročních období a bohy, kteří jsou velmi blízko lidem. Určitě je pohádka jiná, ale nemyslím si, že horší,“ uvedla Santovjáková Gerlíková. Hlavní zápletku příběhu představuje zlovůle pohanské bohyně zimy Moreny, která se rozhodne vynechat své tři kolegyně a vládnout po celý rok.

Největší dar byl první pohádkou Santovjákové Gerlíkové, předtím natočila snímky Tehdy spolu a Děda, oba čerpají tematicky z Valašska. „Valašsko je krásné ve svých lokacích, v lidech, v náladě, pro mě je to prostě domov,“ uvedla režisérka, která by ráda natočila seriál o přírodě na Valašsku.

Udělám western, překvapil režisér Pedro Almodóvar

Film

Pohádka se natáčela minulý rok, z převážné části ve Zlínském kraji, například v rožnovském skanzenu nebo u Valašského Meziříčí. Roli nejvyššího boha Svarožice ztvárnil Bolek Polívka, jeho exmanželka Chantal Poullainová ztvárnila jezinku, bohyněmi byly Zuzana Slavíková, Anna Polívková či Sabina Rojková. „Vzpomínám si na jeden natáčecí den, kdy byla strašná zima, docela jsme mrzli,“ řekla dnes Rojková. V pohádce hrají i Jiří Dvořák, Martin Stránský, Radim Fiala nebo Petr Čtvrtníček.

Distribuce v kinech byla podle Santovjákové Gerlíkové plánovaná na říjen, vzhledem k pandemii koronaviru, dopadu na kulturu a nejasné situaci, jak se nákaza bude vyvíjet, je uvedení do kin odloženo na jaro příštího roku. Pandemie koronaviru natáčení neovlivnila, točilo se 30 dní v loňském roce. „Ovlivnilo nás to ale během postprodukce, v březnu odřekli partneři, kteří měli pomáhat s postprodukcí,“ uvedla režisérka, na portálu Hithit se však podařilo vybrat půl milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám