Hlavní obsah

MeToo v Česku. Film o nemravném sbormistrovi dostal dotaci 15 milionů

Módní téma sexuálního obtěžování se objevuje také ve filmu Highlight Ondřeje Provazníka. Rada Státního fondu kinematografie mu udělila velmi významnou dotaci 15 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Pěvecký sbor. Ilustrační foto

Článek

Film Highlight scenáristy a režiséra Ondřeje Provazníka, který má za sebou kritiky uznávaný debut Staříci, vypráví příběh bývalé pěvkyně dívčího sboru, která se po patnácti letech života v zahraničí vrací zpět do ČR. Stejně jako několik jejích bývalých kolegyň je předvolaná k výpovědi k soudu jako oběť a svědkyně v případu sexuálního obtěžování. Obviněným je jejich bývalý sbormistr. Setkává se po letech i se svojí sestrou, která ale stojí na opačné straně barikády a svého bývalého sbormistra hájí.

Další film Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka podle scénáře Miro Šifry získal podporu ve výši 14 milionů.

„Děj filmu se odehrává v roce 1937, kdy do slovenského města Svit přijíždí těhotná lékařka se svým manželem, ředitelem továrny. Ten má spolu s dalšími „Baťovými“ lidmi postavit nové město podle vzoru Zlína. Jejich plán ale naruší nález mrtvého dítěte. Drama s kriminální zápletkou produkuje společnost Barletta a půjde o česko-slovenskou koprodukci,” uvedla Rada.

Drama režisérky a scenáristky Beaty Parkanové Světýlka podpořil Fond částkou 10 milionů korun. Nový počin slavného režiséra Bohdana Slámy se jmenuje Sucho a podle tvůrců je příběhem o lidské lhostejnosti, která způsobí znečištění přírody a postaví proti sobě dvě venkovské rodiny. Obdržel 10 milionů korun.

Svěrák v Betlémském světle. První ukázka je venku

Film

Fond podpořil i nový projekt režiséra a scenáristy Ivana Ostrochovského Pramen o romských ženách, které byly na jihovýchodním Slovensku v osmdesátých letech přinuceny ke sterilizaci. Na scénáři se podílela také Rebecca Lenkiewicz a Marek Lesčák.

Všechny podpořené projekty obsahují podle Rady filmové kvality, ale také aktuální a společensky podstatná témata.

„Od sexuálního obtěžování přes nucené sterilizace romských žen, vnímání rozpadu manželství rodičů z pozice dítěte, dramatické dopady znečištění životního prostředí, nebezpečí číhající v kyberprostoru na dospívající až po stárnutí nahlížené z pozice vdovy,“ dodala předsedkyně Rady Helena Bendová.

Reklama

Výběr článků

Načítám