Hlavní obsah

Loni kina zasáhla nejhorší krize od roku 1989. Prodalo se jen 6,4 milionu lístků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenší počet vstupenek od roku 1989 zaznamenala česká kina v roce 2020. Podle Unie filmových distributorů bylo prodáno jen 6,38 milionu vstupenek, zhruba o dvě třetiny méně než v roce 2019.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2019 se prodalo 18,3 milionu lístků, v roce 2018 cca 16,3 milionu a v roce 2017 jen 15,2 milionu. Před pandemií tedy čísla postupně rostla až do roku 2019. V současné době se kina, která byla zavřená 241 dní (od 12. října do 9. června), otevírají a nabídnou řadu premiér. Zaplnit se zatím smí jen polovina sedadel.

„Při vstupu do kina se budou moci lidé prokázat všemi druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestným prohlášením. Dále budou kina dodržovat všechna aktuální opatření nařízená vládou,“ upřesnila za kinaře Martina Reková.

„Se znovuotevřením všech českých kin očekáváme postupný návrat diváků do pohodlí sálů k velkému plátnu. Na rozdíl od loňska je rozšířené testování, je tu očkování nebo lidé nemoc už prodělali. Do distribuce jde řada kvalitní tuzemské filmové produkce, není důvod zůstat doma při sledování starších filmů na internetu. Češi jsou velcí filmoví patrioti, mají rádi domácí tvorbu. Pevně věříme, že jako loni v létě, kdy se do kin chodilo především na české filmy, opět nalákáme diváky do kin na českou tvorbu širokého žánrového rozpětí,“ uvedla výkonná ředitelka APA Magdaléna Králová.

RECENZE: Kino-pravda ze záchodků. Helena Třeštíková točila prostitutku 16 let

Film

V nejbližší době přijde do kin třeba Tichý společník s Bolkem Polívkou a Klárou Issovou, komedie Matky s Hanou Vágnerovou či Sandrou Novákovou, Prvok, Šampón, Tečka a Karel podle knižní předlohy Patrika Hartla, Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem, černá komedie Okupace režiséra Michala Nohejla a komedie Shoky & Morthy: Poslední velká akce se Štěpánem Kozubem a Jakubem Štáfkem.

Hodně je i dokumentů – vedle Anny režisérky Heleny Třeštíkové to budou třeba dokumentární snímek Nebe novináře Tomáše Etzlera z malé vesnice na severovýchodě Číny, Nová šichta oceněná na festivalu dokumentů v Jihlavě, Svéráz českého rybolovu o fenoménu rekreačního rybolovu v Norsku nebo snímek Každá minuta života režisérky Eriky Hníkové o výchově dětí v dnešní době.

Reklama

Výběr článků

Načítám