Hlavní obsah

Královna severu, zakázaná láska i nejkrásnější chlapec světa. Začíná Scandi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival severských filmů Scandi začíná ve středu v pražské Lucerně. Připojilo se 30 kin a virtuální kinosál Edisonline. Bude uvedeno celkem 11 předpremiér a 15 starších filmů.

Trailer k filmu Margrete - královna severuVideo: Studios Den

 
Článek

Margrete – Královna severu je historické drama, které festival zahájí. Odehrává se v roce 1402. Margrete spojila Dánsko, Norsko a Švédsko a říši řídí prostřednictvím svého adoptovaného syna Erika. Margrete chytře plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Současně se proti ní ale chystá spinkutí.

Režisérka filmu Margrete – Královna severu Charlotte Sielingová přijede do Prahy. Snímek se také točil v českých lokacích. Režisérka má za sebou řadu uznávaných seriálů – například Vláda, Most nebo Homeland (Ve jménu vlasti).

Foto: Film Europe

Margrete - královna severu

Nejkrásnější chlapec na světě je dokument o Björnu Andrésenovi. V roce 1970 procestoval filmař Luchino Visconti Evropu hledaje dokonalého chlapce, který by zosobnil absolutní krásu v jeho filmové adaptaci románu Thomase Manna Smrt v Benátkách. Ve Stockholmu objevil Björna, stydlivého 15letého teenagera, kterému přes noc získal mezinárodní slávu, díky čemuž strávil krátkou, ale intenzivní část svého bouřlivého mládí mezi Lidem v Benátkách, Londýnem, filmovým festivalem v Cannes a vzdáleným Japonskem.

Trailer k filmu Nejkrásnější chlapec na světěVideo: Mantaray Film

Padesát let po premiéře filmu Smrt v Benátkách nás Björn vezme na pozoruhodnou cestu složenou z osobních vzpomínek, historie kinematografie, slávy a tragických událostí.

Ve čtvrtek v brněnském Kině Art Skandinávský dům uvede film Tove. Jde o příběh malířky Tove z roku 1945. Její příběhy o stvořeních jménem ‚Mumínci‘, které vyprávěla vyděšeným dětem v protileteckých krytech, rychle začaly žít svým vlastním životem a přinesly jí mezinárodní slávu a finanční volnost. Pak potká divadelní režisérku Vivicu Bandlerovou, do které se zamiluje.

Trailer ToveVideo: Film Europe

V pátek 21. ledna se v pražském Edison Filmhubu koná dvojitý večer němých filmů s živou hudbou. Začne snímkem Häxan: Čarodějnictví v průběhu věků s DJ Prezidentem Lourajderem. V sobotu budeme pokračovat filmem Poklad pana Arna, který doprovodí hudebním Casio Loyal. V Kině Lucerna se pak můžete těšit na úvod k filmu Gösta Berling. Tyto dny budou doprovázeny tematickou světelnou show od 5-MeO-TAR. V sobotu návštěvníky pak ještě čeká afterparty s DJ Prezidentem Lourajderem.

V neděli Edison Filmhub nabídne křest knihy s dvěma povídkami autorky Tove Janssonové a debatu k filmu Tove. Debatu povede redaktorka z nakladatelství Argo Hana Zahradníková společně s překladatelkou Janou Holou. Celá debata vzniká pod záštitou Skandinávského domu. Stejný den Skandinávský dům uvede i v Kině Art němý snímek Vozka smrti.

„V pondělí Ryan Keating-Lambert probere film Utéct s afghánským novinářem v rámci svého pravidelného cyklu Movie Barf Monday v Edison Filmhubu. Poslední den nás čekají debaty rovnou dvě. V 16:30 Petr Fischer povede diskusi na téma mladých filmových hvězd k filmu Nejkrásnější chlapec na světě. V 19:00 se poté představí naše studentská porota, aby s docentkou Helenou Březinovou rozebrala překlady severských filmů a spojitosti mezi skandinávskou kinematografií,“ doplnila PR manažerka Karolína Soukupová.

Po celou dobu budou mít návštěvníci přehlídky v Edison Filmhubu možnost ochutnat skandinávské speciality. Více informací na www.edisonfilmhub.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám