Hlavní obsah

Jsem skála. Jsem síla, kterou nedokážete zlomit. Jsem Amerikánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim dorazí do českých kin nový film Viktora Tauše Amerikánka. Tvůrci znovu posunuli datum premiéry, ovšem nyní slibují, že do kin snímek dorazí koncem září. V pondělí zveřejnili alespoň trailer, v němž se představí téměř všechny hlavní postavy příběhu a barevnost a snovost snímku. Titulní píseň nazpívala Annabelle.

Trailer filmu AmerikánkaVideo: Bioscop

 
Článek

„Je to skutečný příběh desítek tisíc dětí, které vyrůstaly v dětských domovech v komunistickém Československu. Vyprávíme ho jako gejzír pestrých vzpomínek plných barev, života a snů,“ říká o svém filmu Viktor Tauš.

Pracuje na něm dlouhé roky. Jedním z termínů, kdy měl mít premiéru, byl 30. květen. Nyní je stanoven na 26. září.

Foto: Martin Douba

Amerikánka, Klára Kitto

„Na první pohled v tom filmu není skutečné nic. A přesto všechno, co ve filmu uvidíte, skutečné je. Všechno. Příběh. Postavy. Jizvy. Všechno je autentické. Není to jenom příběh holky vzdorující svému osudu, ale emotivní odysea, která je oslavou nezdolnosti lidského ducha, transformativní síly naděje a touhy po autentickém štěstí bez potřeby ujištění o dobrém konci,“ vysvětlil režisér.

Foto: Marián Varga

Pavla Beretová s dětskými herci při natáčení filmu Amerikánka

Vedle výrazné vizuální stránky bude jednou z dominant filmu hudba. Zpěvačka Annabelle, která nazpívala titulní skladbu, spolupráci s Taušem popsala jako delší proces: „Snažila jsem se vytvořit moderní holčičí pop-punk a s Viktorem Taušem jsme si to pořád přepinkávali sem a tam, protože mu tam pořád něco nesedělo. Snažila jsem se totiž držet nějaký popový výraz a ladila si vokály. A on to pak skvěle popsal: Já v tom cejtím tu ‚dokonalost‘, tu upravenost. Ale já nechci, aby ses cenzurovala! Potřebuju tu Amerikánku aspoň na chvíli nechat ŽÍT! Takže jsem si jeden večer otevřela prosecco a nahrála to v největším punku, co to šlo. Rozesmátá, občas lehce pod tónem, prostě živá.“

Z hereckých tváří se mohou diváci těšit na řadu výrazných osobností česko-slovenské kinematografie. Jen namátkou se ve snímku představí Pavla Beretová, Julie Šoucová, Klára Kitto, Lucie Žáčková, Klára Melíšková, Tomas Sean Pšenička, Magdaléna Borová, Vladimír Javorský, Zuzana Mauréry, Zuzana Kronerová… a také 350 dětí, z nichž část skutečně žije v dětských domovech.

Pavla Beretová: Učaroval jí příběh nezdolné Amerikánky

Móda a kosmetika

Herečky Pavla Beretová a Lucie Žáčková: Amerikánka. Důležité jsou tam děti, ne my dvě

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám