Hlavní obsah

Jména vítězů Českých lvů znají předem. Nižborští skláři pracovali v utajení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi hrstku těch, kteří znají vítěze Českých lvů vždy předem. Dva nebo tři lidé ve sklárně v Nižboru nedaleko od Berouna je musejí vědět, aby pro ně připravili sošky Českých lvů. V uzamčené místnosti pak doplnili jména vítězů všech kategorií na podstavce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ve sklárně v Nižboru u Berouna probíhají finální práce na podobě sošek udílených v rámci soutěže Český lev. Na snímku brusič Kristián Fituš.

Článek

„Bývá to poslední, tajná fáze zdejší výroby. Připravené sošky se odnesou na pískování jmen, to se bude dělat za zamčenými dveřmi nejspíš do pátku. Hned po vypískování se sošky zabalí a  převezou do Prahy na předávání,“ přiblížil Právu, které je spolu se zpravodajským serverem Novinky.cz mediálním partnerem soutěže, brusič nižborské sklárny Rückl Kristián Fituš, který má finální přípravu sošek na starosti.

Čtyřicet sošek

Jeho rukama opět letos prošlo více než čtyřicet skleněných lvíčků. Vyhlašovaných kategorií je sice méně, ale nějaké kusy se musí připravit pro jistotu jako náhradní, kdyby se při cestě a manipulaci některá cena rozbila. Než se ale dostane na předávání, má za sebou soška z čistého křišťálu delší cestu.

Nejdřív skláři vlévají roztavené sklo do připravené kovové formy, jejíž design vytvořil návrhář Rony Plesl. „Někdy bývají ceny hodně velikášské, ale já jsem chtěl, aby byl lev milý, lidový, a chtěl jsem tam dostat hodně ruční práce,“ vysvětloval Právu před časem Plesl, proč zvolil šelmu s hřívou hrdě sedící na podstavci, tak jako ji lidé vídali v cirkusu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Soška Českého lva. Jejím autorem je Rony Plesl.

Současně chválil zručnost českých brusičů, jejichž um se na podobě odráží. „Máme brusiče na světové špičce,“ pochvaloval si Plesl a jeho slova dokládá pohled na ruce Kristiána Fituše brousícího letošní motivy do podstavce.

Každý rok s jiným dekorem

Ten má každý rok jiný dekor. Vystřídaly se na něm kvítky, hvězdičky, kárový vzor nebo vybroušené kruhy zvané špulky. Letos jsou to jakési zploštělé, zašpičatělé elipsy. „Pod brusičovýma rukama je jedna jako druhá. Aby ne, dělám tady už 29 let,“ smál se brusič, který se před třemi desítkami let přímo pro zdejší sklárnu vyučil a zůstává jí celý svůj pracovní život věrný.

Foto: Lenka Hatašová

Český lev a Antonie Formanová.

„Tohle broušení zabere už jen pár minut. Výroba celé sošky trvá odhadem tak deset hodin,“ vypočítával brusič. Odlévá se zvlášť lev a zvlášť podstavec. Po vychladnutí, které v celém procesu zabere asi nejdelší čas, se zkontroluje, zda nejsou ve skle bublinky nebo praskliny, pak se všechny plošky členité hřívy a těla lva brousí a leští.

„Aby měl křišťál ten správný lesk, namáčí se do kyseliny sírové a chlorovodíkové. Dalo by se obejít i bez toho, ale pak by leštění trvalo spoustu hodin, takhle to trvá tak dvě hodiny,“ vysvětloval brusič Fituš.

Předání 4. března

Následuje pečlivé zbroušení plošek, kterými se k sobě zvíře a podstavec spojí. „Speciálním lepidlem se plošky rozleptají a pod UV lampou se lepidlo vytvrdí, aby to drželo,“ uvedl Fituš, který přiznal, že bývá při předávání také trochu nervózní, aby sošky vydržely.

Český levVideo: ČFTA

Sám přitom podle svých slov moc soutěživý není a ceny příliš nesbírá. „Pro mě je nejcennější, když za mnou někdo přijde, že se doslechl, že něco umím, tak abych mu něco vyrobil, toho si vážím nejvíc,“ dodával sklářský brusič, jehož výtvory budou 4. března v pražském Rudolfinu přebírat ti nejlepší z filmařské branže.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Sklárna RÜCKL CRYSTAL

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám