Hlavní obsah

Herečka Emmanuelle Béartová: Jako dítě jsem zažila incest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská herečka Emmanuelle Béartová se v dětství stala obětí incestu. Tvrdí to v dokumentárním filmu Un silence si bruyant, který mohli první diváci vidět v úterý. Násilníka v něm neidentifikovala. Důležité podle ní jsou příběhy jiných lidí se stejnými zkušenostmi, které snímek zachycuje.

Foto: Profimedia.cz

Emmanuelle Béartová v oceňovaném snímku Nelly a pan Arnaud (1995).

Článek

Béartová patří k velkým hvězdám francouzské kinematografie. Hrála v desítkách filmů a televizních inscenací. Čeští diváci si ji mimo jiné mohou pamatovat z hollywoodského trháku Mission: Impossible (1996).

Ani máma, ani táta

V novém dokumentu Un silence si bruyant (V hlasitém tichu - pozn. red), jehož je spolurežisérkou, uvádí, že byla obětí incestu mezi desátým a čtrnáctým rokem. Vyloučila ovšem, že by pachateli byli její táta, slavný básník, skladatel a zpěvák Guy Béart, nebo její máma. Prozradila jen, že její peklo ukončila až babička.

Snímek v úterý představila v Paříži další jeho spolurežisérka Anastasia Mikova. Společně jej natáčely tři roky. Herečka na jeho první veřejnou projekci nedorazila, jak informoval deník Le Monde. Ve videozáznamu ale všechny přítomné, kteří se zúčastnili projekce a tiskové konference, pozdravila.

Vysvětlila jim také, že snímek není o ní, ale o dalších čtyřech obětech, které prošly incesty a musejí se s nimi, jejich následky doživotně vypořádávat. Jde o tři ženy a jednoho muže. Nejčastějšími agresory byli jejich vlastní rodiče.

Vzkaz násilníkovi

„Jejich upřímnost a odvaha mě přiměly k tomu, abych promluvila také,“ podotkla mimo jiné. Ve filmu zaznívá také její hlas, který vzkazuje násilníkovi: „Protože si můj otec, matka ani kamarádi ničeho nevšimli, mohl jsi to udělat znovu a dělal jsi to čtyři roky.“

Dokument Un silence si bruyant odvysílá francouzská televize M6 24. září.

Reklama

Související témata:
Emmanuelle Béart

Výběr článků

Načítám