Hlavní obsah

Greta Thunbergová bude mít vlastní seriál

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BBC chystá seriál o sedmnáctileté aktivistce Gretě Thunbergové, která objíždí svět a emotivně varuje před nebezpečím globálního oteplování.

Foto: Amber Bracken, Reuters

Greta Thunbergová na protestu v Edmontonu

Článek

BBC zatím neoznámila datum premiéry ani počet epizod. Série má podle tvůrců sledovat Gretinu “mezinárodní kampaň, která ji zavedla na frontovou linii globálního oteplování na nejzvláštnějších místech na světě“.

Greta v seriálu zkoumá, jak bychom měli postupovat, aby se omezilo globální oteplování a škody, které způsobuje. „Na cestách potkává nejen významné vědce, ale i politické leadery a významné obchodníky, zkoumá s nimi vědecké důkazy a vyzývá je ke změně”.

Série by se měla zabývat její cestou k dospělosti a zachytí i „tiché momenty, kdy si píše své projevy, jež se vysílají a rozebírají po celém světě.“

Dva poslanci švédského parlamentu letos nominovali Gretu Thunbergovou a protestní hnutí Pátky pro budoucnost (Fridays for Future) na Nobelovu cenu za mír za rok 2020. Jens Holm a Hakan Svenneling ke Gretě uvedli, že ačkoliv je mladá, tvrdě pracuje, aby přinutila politiky otevřít oči v souvislosti s klimatickou krizí.

Ministr financí USA se opřel do Grety: Nejdřív vystudujte ekonomii a pak nám vysvětlujte fungování světa

Amerika

Do velkých problémů se ale nedávno dostal předák hornických odborů z uhelného dolu na jihu Polska, kterého obvinili ze „zrady”, protože se s Thunbergovou setkal.

„Řekl jsem jí, že se horníci nebojí změn, pokud se s nimi jedná poctivě,” komentoval Jerzy Hubka společný snímek s aktivistkou. Na internetu si však vysloužil nadávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám